紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
有繩 ,用繩拉,減少同地面摩擦
胡鴻烈個理據咪又係叫完佢認誤殺佢唔肯後覺得佢應該真係冇做。
如果歐陽係兇手既話
理論上卞玉英入左去雪糕店果刻
出面d人已經好難目擊到d咩
歐陽拖紙箱出去果段時間留意下週圍有冇人就得
無錯 所以上面d人講放上車係無可能既事,因為抱拉呢d動作一定搞穿個箱

再者,法醫check 下屍斑 就知有無死後被移動既狀況
其實當睇下香港70年代歷史
殺佢前都有嘈吵聲,殺緊都有掙紮聲啦
你啱 香港早期未開發哂

咁可能係夜晚d人無留意 ....
成晚流流長
我唔係話緊案發經過
而係個箱擺咗成晚,有咁多人經過
但係要去到朝早7點先有人留意到有個箱
知道個箱幾點出現都係關鍵證據

而且唔只係跑馬地無人見過佢
佢喺筲箕灣去跑馬地都無一個人出嚟話見過佢
https://lihkg.com/thread/3727834/page/1

我重睇新聞淘寶有新發現, 原來間獸醫診所係有掛牌, 但係係打棟黎掛, 所以報紙影個d正面相全部見唔到間獸醫診所既招牌!
仲有真係諗唔到, 當其時只係1974年, 但間雪糕店入面竟然擺左成5,6部自助售賣機, 有部仲係自助熱飲機, 第一次睇真係O撚晒嘴!
我一直以為獸醫喺右手邊
睇咗勁多圖都見唔到間嘢
好多point都50年前都駁過晒,有埋嗰兩個女仔嘅名
其實你問我,我覺得成單嘢最神奇嘅應該係第一次審訊時嘅紀錄係有一啲唔見咗,所以先令到歐陽上訴得席要重審
上面有人話當年嘅科學鑒證(三百倍顯微鏡同紅外線光譜分析儀)唔可靠,甚至等同滴血認親

但係而家嘅刑事偵緝都有用緊呢兩個方法搜證喎
科學鑑證個個都係咁用 ,美國都係

有人唔信咪算
其實冇人見過佢代表左乜?
就算案發現場唔響跑馬地
點解又冇人響第二區見過佢?
你想假設有外來人殺佢棄屍跑馬地
但你都要有實證支持先得
計我話佢係入咗靈界洞穴,因為跑馬地前身係亂葬崗又近墳場,肯定係俾啲鹹濕嘅日本兵鬼魂摙死
好多連登神探都係用最單純嘅判斷
證實他人有做過嗰個行為就一定要有目擊者
證實他人有用過嗰個凶器一定要有指紋
喺呢個思考模式下 推論邏輯嘅排除法永遠都冇用
全部英文點睇阿 我地係中国香港人
睇完呢兩份上訴庭嘅judgement只會對呢單案可以入到罪更加疑惑
個問題係佢試都唔試轉誤殺,幫佢上訴個律師係咁叫佢試,所以咁多年好多人都覺得佢無辜
真係好有限?
你自己想像下
同樣係被控強姦
一個被告叫劉馬車 另一個被告只係一個普通人
你會唔會先入為主覺得劉馬車有強姦的機會高好多?
現代法庭已經完全唔容許用人格證人黎指證被告(除非辯方攻擊證人的人格先) 因為呢樣野係極唔公平

唔知你有冇睇鄧同學單野
兩個情況
1.鄧同學被控非禮
2.鄧同學被控非禮+有兩個人格證人指控鄧同學好咸濕 成日講咸濕野 鄧同學亦承認左
你會唔會覺得睇後者的情況 鄧同學真係有非禮的可能性高好多?
至少我會
其實同想像中1970年代既店舖好唔同,無諗過果個年代已經有自動販賣機,反而今日仲係一格格要個sales筆,個診所個門口原來咁唔顯眼,隔離有生果檔,咁其實都解釋到當佢10點半擺個紙箱出去,無人有印象,入夜再加生果檔,診所通常有紙箱擺出黎,陳彬彬住果度近到咁既話,佢話5分鐘落到樓下誤差應該有限
我想問下嗰兩位人格證人係邊年邊月邊日被搞?
地鐵嗰單非禮案 受害人只係兩星期前被非禮 都可以好肯定被告就係當時的非禮犯人
但事實上被告有不在場證據先甩到罪
冇記錯的話 人格證人指控歐陽搞佢地的時間好似係1年前
真係唔會記錯?
係當年科學鑑證的觀念同滴血認親差唔多
我就信梁醫生多d啦

【疑點四】衣物纖維
當時法醫在死者的指甲上找到與歐陽炳強西裝相同的纖維,但報告指死者指甲共有269條纖維,當中只有7條與歐陽炳強衣物吻合。梁醫生就指要看該衣服是否屬普遍,如果是大牌子衣物,該纖維就非兇手獨有,另外如果死者曾抓過疑犯衣物的話,指甲纖維數量會多很多。
其實如果佢公開埋200幾條纖維係d咩,同埋搵d對比做下會好好多,一般人唔會知道269條中7條究竟叫多定少
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞