紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
咁唔係奇怪咩?同死者有恩怨嘅人,有殺人動機,但全部查過哂無結果;反而同死者唔識嘅歐陽炳強,無殺人動機,但就推斷係佢殺咗人
只可以同你講 你高估左人類的記憶力
只有一面之緣根本唔會記得
除非本身就認識/認得對方
唔需要認得,最簡單嘅嗰段時間有冇人借過,係男係女已經足夠

同埋用你嘅觀點,冇人見到歐陽推紙盒都係唔可信,因為一面之緣根本唔會記得
咁話死者死前係食過嘢,佢胃入面有無雪糕先?

如果無雪糕/雪糕店有賣嘅食物,唯一嘅關聯就係佢屍身上面嘅銅碎同紙碎,就話佢到過安美雪糕店(嘅工場)?
嗰個年代借電話應該幾平常下
同埋10間餐廳 有10個女性借過電話 代表d咩?
就冇乜都唔代表
冇人見到又點樣一面之緣?
都話明冇人
同一時間會唔會有10個女性

代表死者有可能用餐廳打電話,咁辯方可以用黎做合理疑點,因為證明到死者冇借安美電話,歐陽就冇可能犯案(除非佢係條街到殺人)

你覺得歐陽唔係兇手冇問題,但要有其他合理假設先得架個人唔係坐入個盒度自殺架嘛
發現啫,但係都無報警
應該問,70年代電車尾班/頭班車係幾點?嗰度對面就係電車總站,點會無人?

啲食肆收工時間,應該都係跟尾班車時間

我覺得係有目擊證人,不過個個都唔出聲,怕惹事上身,同埋對警察不信任 你見嗰個年代啲人,其實晨早有清潔工、生果檔阿婆、獸醫職員等人發現個箱,但個個都唔報警或者推埋一邊就算
坐左成世監 去到臨死都仲大喊冤枉
可能真係有冤情
如果唔係 幾十年乜都化喇
嗰間獸醫咁神秘,係咪真係獸醫診所嚟?
但生果檔唔係收好夜又開好早㗎咩? 如果生果檔未收工,見你推個箱喺獸醫門口佢都會知啦 個阿婆朝早見獸醫職員推個箱,都話驚係炸彈啦

之前先有67暴動,周圍炸彈喎
咁佢日頭返嗰份工係觀塘呀嘛,跟住坐船過海再返雪糕店
其實呢檔生果檔會唔會收檔?佢無閘又無舖位,啲生果收去邊?
所以歐陽一定要告得入囉,如果告唔入變懸案,就係神探嘅遺憾

而家就係幾位大狀抱憾
個箱點都要有,兇手棄置喺獸醫門口都有諗過度過嘅,諗住當係死貓死狗
但點解去到工場到搜,無發現割屍嘅兇器,同埋死者血液?點解淨係驗“衣物纖維”,唔驗埋啲工具?
搵到個工場,咪搵埋歐陽炳強係唯一符合條件人囉,因為夜間當值得佢一個

但既然死者係去過工場,點解現場一啲佢嘅血漬、掌印都搵唔到?
咁即係一開始都唔係反轉嚟查啦,只係淨係查面嗰浸啦,如果唔係點解會有個工場又發現唔到
兇手又會唔知點搵,搵到個箱極啱size,剛剛好放得入,合埋蓋再紮繩,都無突起

入面仲可以墊多兩塊報紙鋪面
係囉,唔逐家逐戶入屋搜查都唔算反轉啦
佢講完電話約同學去電車站就唔見人,咪假定佢喺電車站附近出事,雪糕店就係“電車站附近”

個箱入面有銅碎、紙碎,就假定係喺工場出事,即係“電車站附近嘅工場”

安美有齊以上兩樣,咪搵返當晚邊個員工當值,結果就得歐陽一個
個紙箱有銅碎、紙碎、7油都係工場搵到,咁點解釋?
《正義迴廊》班底開拍紙盒藏屍案 呂爵安演重要角色︰有機會飾演年輕歐陽炳強!!
https://lih.kg/3730462
呢個話題咁hit有幾奇,如果搵埋當年未死既人一定炒得熱,但佢做男主角就…真人得米六咋喎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞