紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
6點半仲同陳杉杉通話約左響電車站等
之後陳即刻由屋企去現場路程係五分鐘左右
咁呢段時間死者去左邊?
但上個post又話一點食完午餐(我當2點) 5點半出門前都冇食過野
驗屍得知死前3個鐘食過野
當佢5點半食 即係至少都要到8點半先死

6點半陳彬彬同佢講完電話就失左蹤 又冇返學
然後8點半歐陽炳強走去勒死佢?
等陳彬彬等左一陣 唔見人就走左?
你覺得會唔可靠到連自己同人傾完電話後
大概幾分鐘後去到約定地點都會記錯?
所以都有可能係佢出門口之後食過野

再睇返光頭佬本書

貝亞書中提及歐陽炳強趁死者在閣樓下樓梯時趁機非禮她,惟對方即時尖叫反抗,歐陽便錯手誤殺對方。

話歐陽炳強非禮過死者
其實會唔會根本唔係錯手殺
而係綁撚左佢 想同佢傾叫佢唔好報警之類
死者唔肯妥協之後就殺左佢之類
我意思係話10點半-凌晨5-6點點解無人留意到出面有個箱?果個位隔離係一條電車路,如果好似報販講凌晨2點見唔到,咁邊個搬?
因為個重點係唔知死者確實死亡時間係幾時
亦都唔知佢地兩個中間做過D乜
法醫都無好準確講係點勒死
勒死都有好多方法

佢事後清理點做到毫無痕跡
工場理應好大塵好多雜物,休班警去借電話時個工場係點環境?

另外想知道死咗之後係咪好易屈到個身入個箱
洗唔洗個身暖先屈到,死咗會變僵硬收唔到?

仲有個箱本身係有條繩綁住,條繩邊度嚟,如果係工場嘅話,應該好容易搵到同款嘅繩
陳同學話自己等咗半個鐘
點綁?
well said,所以我一直好強調陳彬彬講既野反唔反映到事實,例如當中唔係隔5分鐘,而係隔10分鐘,咁又點睇?
我話死者等左陳彬彬一陣 見佢唔到就走左
鬼知咩
我知就破左案啦
咁我反而覺得好奇怪
既然人係跑馬地唔見
屍係跑馬地搵返
如果基本上零移動距離
貝亞又走去試紙箱放唔放到入私家車做咩
人類的屍僵現象一般在死亡後3小時-4小時內出現,多數從頜關節的咬肌擴展到頸部、上肢和下肢。24-48小時後自然緩解。
https://zh.m.wikipedia.org/zh-hk/%E5%B0%B8%E5%83%B5

同埋其實睇屍斑會睇得出屍體有冇被移動過 係死後立即定一段時間先入箱
當佢6點半有不測係事實,可以係佢未斷氣?8點半左右死?
所以呢個推論唔合理
可能食完雪糕肚痛急屎
就係因為紙箱無拖拉過好長距離既痕跡
所以先要睇下佢會唔會係其他地方俾人殺左
之後用車運去跑馬地
用車係因為要符合返個紙箱既完好程度
法醫有講過係死後1-2小時內被兇手放入紙箱
我覺得個時間唔會相差好遠
佢哋唔係第一次喺嗰個地方相約
陳斌斌落樓下嘅時間係5分鐘

我諗佢點解要講用5分鐘未必係去到睇錶睇正個時間
而係佢習慣咗每次落到去嘅時間都係5分鐘

咁5分鐘又好 5分鐘左右又好
個時間偏差都相差好少
同影響件事嘅結論有咩睇法呢?
咁有班友都有質疑係咪外來人口綁左佢殺害
再將佢連箱帶屍pat返去跑馬地
咪試驗下現實呢個可能性係咪work
因為就係肯定唔到案發現場,所以個電話係咪6點半跑馬地打比佢同學就有疑點
當然可以
但前提係真係6點半有不測
當佢6點半左右食完飯,之後被整暈,再8點半斷氣,佢10點半臨收工擺入箱,呢個位都講得通
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞