紙盒藏屍案主角歐陽炳強因病過身 再度呼冤堅稱從冇殺人

783 回覆
8 Like 7 Dislike
例如呢d小店通常都係舖頭有現金,月頭/尾先存入銀行,案發當時咁岩係月中,加上冬天雪糕店唔係太好生意所以無乜人,但年尾通常店舖有可能有多d錢用黎找數/收數,咁岩有人要多d錢洗(你諗佢要打多份兼職同埋老婆大緊肚),所以想穿櫃桶底,但咁岩比人睇到,所以糾纏之下被勒死,但又無被侵犯痕跡
其實一個女仔,會上雪糕店閣樓借電話,本來就好撚奇怪

雪糕店嘅地下更亭,坐住一個毒撚,平時幫人唱吓錢用自助機,嘢都唔講多句,淨係開住部收音機隊埋隻耳度聽,活喺自己世界 你咁都夠膽上去佢閣樓?

附近有啲餐廳,相信一樣可借電話,又唔使上閣樓+行樓梯,點解取難不取易?
呢個假設其實係有少少奇怪,鍾意食雪糕其實可以餐廳借電話,再去雪糕店買雪糕,除非果時其他舖頭唔肯借比佢囉,所以去開雪糕店借,但平時日頭去唔係佢當更,上咗閣樓之後發覺佢怪怪地,所以緊張
係 但放飛機亦唔係罕見的事
可能有d更急的事等住死者去做
所以死者就離開左?
但陳同學形容背景聲嘈雜 唔符合閣樓的環境
去餐廳借應該係更合理的案情?
亦符合到餐廳嘈雜的背景聲
港台段片,有案情重演
貝亞有講係從背後勒死
我依家諗緊一個假設就係死者本身鍾意食雪糕,所以揀係雪糕店借電話,諗住打完買杯雪糕食,打電話既時候,兇手又上埋黎唔知做乜,所以搞到佢有d唔自然同背景有嘈雜聲,打完之後比佢見到d唔應該見到既野,結果同兇手糾纏,最後係閣樓樓梯勒死咗佢
例如呢d小店通常都係舖頭有現金,月頭/尾先存入銀行,案發當時咁岩係月中,加上冬天雪糕店唔係太好生意所以無乜人,但年尾通常店舖有可能有多d錢用黎找數/收數,咁岩有人要多d錢洗(你諗佢要打多份兼職同埋老婆大緊肚),所以想穿櫃桶底,但咁岩比人睇到,所以糾纏之下被勒死,但又無被侵犯痕跡
兇手上埋黎點解會有嘈雜聲?
嘈雜聲應該係指街道或者餐廳好多人講野 好多唔同種類的聲音混合而成的聲音?
好似無講嘈雜聲係指咩喎?當然都有可能個線路有問題/受到干擾?
我諗如果冇特別指出嘈雜聲的話
一般都應該係指我地平日所理解的嘈雜聲?
因為如果係線路問題或者受到干擾
陳同學應該會話收得唔清 而唔係嘈雜聲
我諗陳同學應該唔會分唔到嘈雜同收得唔清的分別?
定係兩者的差別係細到令人分唔到?
仲有附近係有間生果檔,唔知幾點開門

似乎全部人都係朝早先發現有個箱
啲人未起身返工
其實以佢咁矮,十點幾搬個紙箱係條街,又要無人見到無車行過,好似都幾高難度,實有人返夜更/宵夜/d車行過
有冇人見到同有冇人記得係兩件事黎
冇人見到好奇怪 冇人記得好正常
港台段片,試過搵姣姣哋嘅女警扮問歐陽借用電話,佢美色當前都唔肯借

---------------------

而如果,死者去完餐廳打完電話,再去雪糕店自助機(歐陽嘅職責淨係坐喺度聽收音機幫人唱散紙,佢都唔使出嚟𢳂雪糕),死者又點解要上閣樓?

仲要上咗去,歐陽要陪佢落返嚟 (咁先出現一前一後,歐陽企喺樓梯企高一級,從後勒死死者)

跟住,歐陽又唔係將條屍原地擺喺樓梯/地下 佢係搬條屍返上閣樓(所以死者頭髮先有閣樓銅碎、個身有紙碎、同埋尾趾被辣雞燒焦)

然後喺閣樓,歐陽切完lin頭,用辣雞燒完閪毛,又再搬返條屍落返地下 再擺落電視箱(或者出咗店再擺),佢仲要跨過雪糕店門口嗰一級 再推去隔離獸醫門口

咁撚曲折
邏輯有問題嗰個係你唔係我

我回應返你嘅內容,用我想帶出從事件顯示的各樣實質證據下,歐陽炳強只係唯一合理可能性有份嘅理據,成個討論方向唔係個個人都想用你個方向去質疑證據可靠性,首先一樣嘢你好霸道咁定義咗個討論空間係用你認為要討論證據可靠性個方向去繼續討論先叫做有討論空間。
換過角度諗去諗一次,唔排除都可以有人覺得討論證可靠性,但係又冇實質根據去證實證據可靠性係有問題,所以冇討論空間。咁都可以有人咁樣諗㗎嘛係咪先,點解你覺得你認為嘅討論空間先係啱呢

“既然你都認為自己上連登只求發表不求討論”
《呢一樣係你加落我身上嘅一個睇法
唔知係你中文唔好定係你邏輯唔好定點

首先我話回應你話發表啦,唔重要啦,回應又好發表又好,我回應完你唔代表回應嘅內容唔可以討論,你覺得我話回應你就代表我覺得不求討論,你呢種叫做斷章取義,成件事我回應完你都有人回應返我嘅睇法,咁件事咪達成咗討論又有啲咩問題,咁點解我用我嘅方向講就叫做冇討論空間呢,咁係因為你定咗要用你認為證據可靠性角度去講落去先叫有討論空間,咁不如你獨立開一個主題叫做歐陽炳強案證據可靠性啦,大家喺討論歐陽事件下有唔同嘅出發點去探討一件事啫

同埋我都唔明係你理解能力差定係你好鍾意斷章取義,你覺得我認為
「陪審團當時已經接納咗所以件案,所以就無reasonable doubt,」
我冇咁樣講過喎,你可以繼續提出質疑,我仲話淨係提出質疑唔夠,不如你攞多啲supporting evidence去支持你嘅質疑去令件事嘅討論價值再進一步啦。

你唔好成日將你認為嘅諗法套落我度先得架大佬
你又霸道,又要個個跟你個討論方向,要人跟落去討論證據可靠性,傾reasonable doubt先叫有討論空間咁我真係唔夠你玩,我真係唔想同你傾落去。
其實切lin頭、燒陰毛,而隔離就係牙醫、獸醫(有手術刀)、餐廳(有切肉刀),呢啲都係有刀嘅地方,唔係都好可疑咩?

加上餐廳有呢啲,都係可以燒毛喎

就因為個紙箱/條屍,有寫住“燒焊”嘅紙碎、銅碎,就肯定係喺“工場”遇害,跟住淨係重點搜附近“工場”
呢位巴打係想問你 你搵啲你認為唔質疑嘅位去講一個案件版本出嚟大家討論下另一個版本

其實唔係個個人都有興趣跟住你嘅討論方向淨係討論啲質疑,都想去探討吓除咗歐陽炳強係兇手以外有冇其他嘅都講得通嘅可能性。

但係你又要個個人都跟返你個方向去繼續講返案件嘅質疑論,個個跟着你嘅方向同諗法去討論先叫有討論空間,咁繼續討論都無謂啦
所以我覺得個電話唔係餐廳打囉,可能唔肯借或者有人用緊,最後去雪糕店打算打完買雪糕食,搬上閣樓好簡單,咁果陣舖頭仲開緊門,邊搬到落樓下啫?暫時擺係工場,加上有紙皮箱?
如果餐廳打電話,餐廳老闆會記得嘅我估,除非佢係兇手
連某個人借過電話都記得?
當時借電話好平常
有條繩拖吖嘛

其實以當時啲人思路咁奇怪,見到可疑紙箱都完全唔驚 只係想推過隔離舖位,置身事外 咁會唔會一開始個箱都唔係放獸醫門口?

不過後尾知道入面係死屍,就梗係無人認係邊個推過去
過咗一兩日渣喎,如果當時好忙嘅老細冇留意,咁可能都有其他客見到
如果一開波就知道雪糕舖係有電話借,就唔會一個月(定半個月)後先翻兜啦

查就應該查咗啲餐廳先嘅(有得借電話),但可能有人講大話,就話無見過嗰個女仔

之後差佬搵到雪糕舖可以借電話、又有工場,即刻符合哂:1. 電車站5分鐘路程、2. 有電話、3. 有工場;就覺得肯定係呢度喇!跟住再搵返當晚邊個當值,就推斷佢就係兇手

至於借電話嗰度,應該就係其他職員畀個差佬上去借,因為如果我係歐陽,無論差佬著制服定假扮路人/定真係路人嚟問,我都唔會借 多一事不如少一事;但如果我係其他職員,我就會借反正夜更都唔關我事,點都唔會懷疑我
其實安美同電車站冇想像中咁遠,後生仔女嘅話, 用10秒8秒一定可以由電車站行到去安美
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞