前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
咁查清楚你個意外係咪你on9造成先
你超速炒車嘅,死開啲啦
但去到成身痛應該都凍過水

比你住到私院半私家房,隔黎床果個係嘈就係嘈架啦
痛就呻吟,咳就咳,駁住儀器都係doo doo 聲
要靜就唯有比錢住獨立私家房囉

住公立仲要求多多,要附近啲病人全部唔出聲,護士隨傳隨到比藥佢食,醫生要聽佢講立即安排MRI,佢應該係癌症擴散左上腦,慘
Didn't get your sense of humor. People who feel this is the responsibility of a person rather than the government or any authorities are simply DUMB. Just use your Baidu with these keywords: natural rights, social contract.

Very basic concept like you, surely you will understand their words rather than mine.
https://lihkg.com/thread/3722300/page/1
連登都有好多護狗勁搶口
人哋啱啱男神回完下個禮拜約食飯,體諒下
有地方食嘢的確係啱啊,但原因係唔夠人

因為走一個staff去食嘢,淨返嘅人係唔夠搶救,搶救得鬼閒入tea房捉你出嚟?

關於醫療機構,公又好私又好,全撚部當下屬狗咁,好多人走,躺平、環遊世界、轉casual、轉行、去外國,到頭來又叫返唔夠人,根本錢畀得到位,做嘢嘅人有啲尊嚴,都唔會變到dc9咁。

我已經唔喺香港做,我只係覺得自己值得更好嘅工作環境同薪金
講事實唔岩聽?

哦⋯⋯⋯⋯

同埋真係唔好成日買來路不明既公仔
阿苦:咁你仆街囉你基因唔好

點解唔生個健康啲
師兄知唔知美國係點
有冇人覺得佢啲公仔好恐怖?

傻嘅都睇得出
有內部勢力成日踩香港醫療架構
係咁咖啦,你都未死得,行得走得
自己on9唔簽紙出院
又想呃飛機打 tvb好叻咩
Cut 病床
每個病房都整返啲一格格比醫護做office啦
你呢個態度岩
返得工 著起套制服 就要做好啦 頂唔順 咪請辭囉
一係轉行 或覺得工作環境唔好咪走囉 好閑啫
好似d死醫畜咁 對工作環境不滿 發洩係病人度
人命都唔係俾你咁玩法畜生

同埋我覺得香港公院醫護應該唔會係人工低既囉 因為見好多人做緊個陣埋怨 又唔轉行 又有人因人工高而入行 但又唔想對住d病人咁岸on鳩 (即係冇心做)

有料既
醫護行業 都可以做專業移民啦

另外而家醫院醫護仲有冇人 袋call 機嫁?揾人方面?
病房(大房)出面本身 都有啦 護士站個d 好似看更座頭咁 坐到幾個人 都唔知點解
會好似企係走廊食嘢俾人見到 咁撚柒又人來人往咁
你班契弟咪因為香港行保護主義先overpaid
學NHS 大量輸入英聯邦各地醫護已經解決好人手問題
的確

護士既職責只限做某d工作
唔可能代替醫生 亦唔可能隨便call醫生
除非數病情數據有急轉向下

醫生每日要睇好多case 佢地都要交數
睇完case就要睇門診又或者準備做手術之類
而且現在醫院好似行緊新e system
佢地會更加隨時了解病情進展 因為有機會節省同病人溝通

至於點解揾唔到原因,呢個好睇醫生本身資歷經驗。而且佢地都會因病人情況去揾佢地啊head作進一步研究既。另外,點解做呢項test 唔做果項test。正常黎講,有需要先做,醫院資源有限,會一步步黎

癌呢樣野,有錢有得醫都講得幾岩
唔係指救得番或一定完全康復
但至少可以生存耐d羅
Cls陳子聰條命真係靠錢執返黎
當然喺澳洲暈低個時咁啱喺醫院都算佢命不該絕

但係後期香港搞唔掂去美國根本係另外一個層次
人哋兩三下已經將佢醫返到行得走得,正常人一個
香港呢邊同佢講預咗一世揹屎袋
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞