前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
班契弟最叻就係上連登屌病人家屬,醫術同服務就九流,淨係識日日上連登攻擊其他人踩低人抬高自己,有醫療事故就將個責任推返落病人身上,甚至有啲會人格謀殺啲病人家屬,責任全在病人家屬方,成班都賤種黎
成班公立賤種醫畜根本冇當過啲病人係人,只係一堆返工會見到嘅物件
一幅圖總結香港而家的公立醫畜態度,而家要入公立醫院,真係自求多福

伊利沙伯醫院男病人被發現鼻胃喉置入氣管2天 情況危殆
https://lih.kg/CuhoGnX
#173 回覆 - 分享自 LIHKG 討論區
而家進化到,反正都年年加人工使乜做得咁好

啱呀

反正你班醫畜年年加人工,得閒上連登屌下啲賤民又有糧出

使乜r啫,你哋醫畜出錯都照加人工㗎嘛
弱智死開啲啦

老奉同你排快期照㗎?

有要求自己俾錢出去做啦

無錢就收嗲啦,稅又唔係你交。
要對番timeline 佢一開始無下半身無力 係之後先有
下半身無力會懷疑cord compression
呢d就係急既骨科case 一定排急既mri
我就唔信醫生唔會落order做有需要既test
資源就得咁多 個個都話痛就做mri 真係有需要既人就會做唔到
你嘅意思係文純粹一邊身痛,醫生就唔會同佢照MRI, 因為唔係最急嘅情況,係去到文而家惡化到下半身無知覺, 先會落order照緊急MRI。不過我見文IG講自己五月尾先完成電療,唔夠一個月腫瘤又擴散,係咪即係電療失敗呢?
唔知佢病歷好難講

檢查通常係套餐咁上 一開始complain係頭痛無力上半身痛 所以醫生就order CT同x ray 但照邊要指明 佢咁既complain 正常應該照ct brain 同x ray shoulder 照完無特別野咪再搵下其他原因 正常入院前係急症都做左張chest x ray

如果佢一開始直接話四肢無力 去唔到廁所 我唔信醫生唔會alert 到cord compression 直接order mri

照邊part同病人complain既位係有關聯性 最理想緊係個個入院都照全身mri 乜大小問題都照到曬 但完全唔實際

呢單除左止痛藥可以討論下之外 其他係現有制度下都離曬地
佢所講既止痛藥唔知係咪嗎啡 如果嗎啡既話 正常有定時俾同定時之間既額外dose 唔知佢話等陣先俾既意思係點 可以係指緊breakthrough/regular 呢到無細節 無得傾 通常cancer 病人要breakthrough dose要得多既話 醫生會加大個regular dose
痛開藥都係跟who analgesic ladder 痛好主觀 無人judge 呢個量唔夠咪加 呢隻唔得咪換第二隻 無可能一開波就用最勁
我諗係 應該剩返幾個月命
多謝詳盡解釋
文喺IG story話佢又再入院, 話佢都知連登討論佢嘅病情同住院嘅事
講得好應
完全係醫院入面
一個正常人係醫院係無可能瞓
四個鐘量一次血壓
四個鐘換片
八個鐘打一次針
所有野分開做
有咩可能瞓到
對老人泥講,長期無人探病,真係似放佢哋入監獄等死禁。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞