前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
我意思是 關事既人 例如照顧既醫畜相關人員
當面笑住咁同你講 未開拖打佢 已經算好人了
TVB主持就係原罪啦
快啲死咪唔會咁痛苦
香港需要有更多療養中心同埋 support
問題唔係醫生唔夠,而係支援不足
李家超做得幾好,增加咗支援熱線,但仲可以做更多嘢
加到40%稅你肯唔肯先
有exit bag. 睇你到時咁啱用
比幾千蚊買保險都驚死蝕底
40%我諗佢直頭唔做嘢拎綜援算
其實醫院工作人員食野既地方 唔係應該休息室咩 點會俾 病人家屬見到 醫院唔夠地方咩正苦每年俾幾多資源醫管局 ?億億聲 又話擴建又盛 明知個邊死左人行遠d食啦 仲傾計 我唔信咁大間醫院 一個妥善食嘢既地方都冇囉仲有一間醫院都幾個餐廳啦
呢啲叫正當化咩?有錢咪咩想要服務都有 無錢就要等架啦 等價交換黎架喎 想要公院咁既價錢 私院咁既服務?訓醒未
我覺得做呢份工最撚慘果刻,係有啲人呢樣唔肯果樣唔肯,屌住你都要苦口婆心叫佢食藥/打藥,唔係會死,救佢仲要畀佢屌。有啲無怨無仇拎晒祖宗十八代出嚟屌,你都唔知得罪佢啲乜。

阿伯除咗鳩叫,仲會隨手拎起病人鐘水壺屎片食物對住你車落去,無原因嫁喎

呢啲就明白人手不足,轉個頭就但係乜乜乜,唔好咁虛偽啦
所以咪話點解你班友情願鬥自己友都要幫班有錢佬卸曬啲社會責任。班醫護好撚慘我認同。 人手,醫院,病牀,藥,全部都係錢。而家一個癌症周身痛唔知擺到幾耐既病人係醫院呻幾句都要俾人屌,乜嘢事啊。要屌都唔係屌victim啦。香港應該學北歐,有錢個班俾多小小稅,將醫療開支增加,改善醫療質素先係良策。自私冇理想真係好撚柒。
講真話又唔啱聽
住過私院都有呢啲問題
隔離永遠有儀器聲呻吟聲鼻寒聲
係環境好啲同醫生護士態度好啲
巴打幾時選議員去爭取
我第一個投票支持你
你啱
咁你覺得公立醫院應該係點?
你應該問:病人應唔應該有冇權益?
生cancer同抽獎冇分別,假設你首抽唔好彩做左cancer幸運兒,你想公立醫院點對你?就算冇藥醫,小小尊重同體諒會唔會太奢侈同過份?
依家病人點樣冇權益?
唔夠人手壓力爆煲 掉返轉啦 可唔可以體諒醫護唔夠人手?
老實講 佢依家依種腫瘤痛要keep住打嗎啡先止到痛 已經隔日CT keep住monitor,咁都冇權益?
所以咪話點解你班友情願鬥自己友都要幫班有錢佬卸曬啲社會責任。班醫護好撚慘我認同。 人手,醫院,病牀,藥,全部都係錢。而家一個癌症周身痛唔知擺到幾耐既病人係醫院呻幾句都要俾人屌,乜嘢事啊。要屌都唔係屌victim啦。香港應該學北歐,有錢個班俾多小小稅,將醫療開支增加,改善醫療質素先係良策。自私冇理想真係好撚柒。

咪玩啦 就算真係加富人稅 筆錢比國安買玩具都唔加落堆對政府黎講no stake醫療費到啦
你同樓主都係一撚樣 扮撚哂唔係想一棍打一船人 開口就醫畜啦 扮乜撚 資源唔夠講咩初心 資源係得咁多 分多左俾你 其他人點?其他人又想要多啲 咁其他他人又點
返夜得兩個人睇場,走左入去食野邊個睇?
返office工忙得滯都會係個位食啦
未返過工?
咁又唔一定
我係之前其中一個cancer post 都有分享過
如果病人在接受手術後想快啲出院返屋企休養
其中一個重點係要忍痛落床行
當然前題係物理治療護士已經陪你練習過,確認你可以自行落床步行
鬥乜自己友 你自己講體諒同尊重 有冇權益
咁我問你 佢有冇體諒 有冇權益先
你講嘅其他我好認同呀 自私冇理想我都好認同呀 咪就係上面其他師兄講嘅 冇事咪事不關己 有事咪好似條友咁依家喺到講好多嘢囉 然後又會有人好似師兄你咁 點解會咁點解唔咁做
我就唔知你冇睇新聞幾耐嘅 你想了解返由一開始點解會咁嘅話 可以上網慢慢搵 如果你有方法改變到嘅咁就緊係更好啦
大佬,你唔知而家醫護咩情況就出少句聲啦
邊個唔想去餐廳舒舒服服嘆住冷氣慢慢煲住劇食飯啊
如果係因為大腸有腫瘤,導致腸塞而引起既肚痛
係可以死人
(腸塞 worst case 係爆腸,糞便流入腹腔,細菌會入血導致敗血性休克,死亡率高達 4 - 5成)
有次探個fd就係有個呀伯係咁,
真係咪話,正常人247聽到都想死
29歲人無醫療保險?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞