前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
公院不嬲都係咁,全部都做到精神病再發洩喺病人身上。 個人感覺只有新生嬰兒房比較好。
之前傳話加急症室收費
連登都有班社會垃圾嘈啦
仲話加稅
死撚開啦保險佬
水人買儲蓄保
唉唔好玩啦
除非醫都係大陸醫嘅啫

你MRI CT個啲係要寫報告,寫完份報告如果拎返落嚟比香港醫生睇要睇得明先得㗎,就算香港私家醫院寫嘅報告都可以好參差
咁你買危疾醫療唔係經保險佬嘅
美國醫院要賠錢有幾奇, 人哋本身就預咗有筆錢, 有事就賠,破產就誇張啦

叮牌都唔奇,美國讀醫比例高, 讀完都唔一定揾到工, 無咗一個咪揾第二個

仲有我相信第日AI 可以代替好多醫生工作
所以最衰都係美國佬...
要唔要幫你換埋片呀
Bow tie自己買又得
搵broker又得
AirPods pro幫到你
入院真係要拎埋耳塞
明白,師兄我而家想買保險,可唔可以幫幫手?

原來係靠老竇老母,
唔怪得講到唔關窮事,以為香港唔係戰亂國家就好好
你係咪一夠18歲爹哋就買咗架車俾你,
覺得逼巴士嗰啲人係戇鳩?
有醫保患癌都唔係頂到好耐
其實你問病情 好多護士or allied health都係咁答你都係叫你問醫生
香港人咁崇拜醫生 一陣答錯你我又比你投訴之餘仲要比醫生同上司屌
二嚟真係好忙 需知姑娘唔會記得曬啲patient邊個打邊個 要答你嘅話又要睇番你塊板 個個都問個個都答真係唔洗走 尤其是上咗年紀嘅佢知你識真係會問你十分鐘都唔走

利申 非HA
任何一個職業:我地好忙,體諒下
我唔覺得著得件制服就要點點點,軍人都唔撚會咁啦

所有人都係為錢打工,而個環境係點就令佢成為點嘅人,個場閪咪逼緊啲過唔到自己底線嘅人辭職,結果咪變晒全部都閪人打閪工,仲有啲人好熱血被人屌到喊都仲要救人,鬧一次就會再少一個

職場正常現象,你唔可以咁樣要求啲人違反人性,你一直要求呢樣要求果樣只係做on9仔,我都可以話一句,如果你有錢睇咗私家啦,入得嚟著住公院病人衫畀百幾蚊一日,其實你想點?交稅大撚晒咩

呢個世界真係唔存在免費午餐,私院高人工過公院成皮幾兩皮一個月,啲症又輕啲,果邊好服務係正常,如果公院又快服務又好,私院執笠係咪你負責?

醫生會袋電話被人call佢睇症,佢睇唔睇就一回事,其他都會有啲管理職位有公司手機畀人call
D呀伯 日叫夜叫 叫到好似人間煉獄咁,仲會賴屎賴尿
醒目少少仲有神智既就會r氧氣樽,唔俾佢就發脾氣9叫..!
就算答你都要戴曬頭盔先

不過,其實戴左都冇乜用,奶左野一樣都係照投訴
連登d 細路太多
以前仲有政治討論,d人係會講點改善醫療
屌政府唔放多d錢俾醫院而走去成萬億咁填海
而家走去屌病人自己有病,痴撚線
如果照班仆街意思係d錢射上天填落海派俾大陸人仲好
大佬間醫院公營架,咁都唔屌得,班仆街同大陸小粉紅有乜分別?
好似政府d錢唔洗落醫療到,自己就有得分咁
明明每年醫療開資,香港有錢應付有餘啦,依個世界幾多個地方似香港年年成幾千億係庫房呀,同加拿大歐美比喎比d經濟常識啦,香港幾2年話蝕錢都係乜撚野結構性赤字咋,仆佢個街仲要減,慳錢慳係咁就折墜啦
醫療係最直接幫到基層的野,資源分配最黎講幫到本地人,其他講乜都假
加稅,貴過自己買保險好多倍
仲要無得揀
依家香港低稅
自己決定要唔要買保險
醫管局應該三年前轉曬smart phone ,我估計依家就算有call機都係得返好少。
不過醫生唔一定會聽電話,通常都係SMS當call機咁用。

講真,有時真係想多d patient interaction 當返人地真係一個人咁去照顧,反而真係出私家先做到。
人地都已經病上腦啦聖人
訓而家的公院好撚折磨架
上得去做檢查, 當然係上面醫埋
大陸D三甲醫院水平唔差得過香港

當然一定好多人嫌棄呢樣果樣, 但係香港, 照個CT, 最平都要萬幾蚊
早幾年個價仲貴
仲未計後面D藥, 講緊每一個療程都唔會係一般人可以負擔得起

當然, 有錢, 又唔介意等, 我無意見
但想快, 同埋錢唔夠, 一係等死, 一係返上去搏一搏
我覺得最慘的地方係,香港唔係主權國。

你班高官係不斷奶共,你d野做得越好,上面班友就越衝落來。當然,你政府可以限制本地居民優先,但係長久落去都係益大陸。

我覺得教育同醫療真係民生的基本,係好應該加大資源。而唔係駛曬d 錢去放煙花搞盛事。

只可惜,你褔利做得越好,就越多人想湧埋來。問題係其他國家可以落閘。你個政黨係左膠人地可以下次唔投票比你。
香港係冇呢d,default 係必然奶共
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞