前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
你明顯唔識經濟
同你冇野好講
香港真係一個死局

如果佢係一個正常政府,我會支持佢加稅,加醫療開支。可惜佢唔正常

原來人唔係香港
講閪咩咁你
收皮啦
你留得港就值得擁有啦
你咪撚擔心香港經濟啦屌
賺錢時話未來蝕喎,於是減,我都廢事講當年係邊個契弟決定
依2年經濟差d又嚇到死人冧樓咁,又話想減
醫療壓力年年增加,而且係只增不減,係令全港大部份人活係地獄,因為病,每個家庭都有機會用到
當然只可以不停加啦

外國一直都冇香港咁多儲備,你計緊的只係每年收支平衡 ,
而經濟係每年有升有跌
香港的錢係絕對足夠應付未來幾十年醫療升幅
擺落醫療比擺落任何地方都更直接幫到香港人
無論係基層定保險cover唔哂的中產
好撚過起公屋,資助人夾硬讀垃圾大學
其實中左末期既話有冇錢都係無得醫。

不過有錢可以多啲舒緩治療/搞安樂死,唔洗死得咁辛苦。
其實好正常

冇錢
成日想人捐錢比佢 大把人生cancer 係得佢嘈之巴閉
Mri 一定係拎轉介信再出去照
有結果再交俾公院,咁流程會快好多
無辨法,需求太大
已証實左擴散,下半身冇知覺。。。唉,希望佢餘下日子冇咁辛苦啦
曾主持J2節目《不正常愛情研究所》的文頌男(Koba)在去年12月公布有大概6×6×4cm的惡性腫瘤在椎間近盤骨附近位置,屬罕見病症,他一直保持樂觀態度抗癌魔。

可是,文頌男在上周日(6月16日)於社交平台表示,因不停標冷汗及肌肉痛入院。到6月21日,他在個人社交平台發長文表示已出院,指在公院留醫5天,院方找不到他上右背痛、右頸痛、後腦右邊頭痛、咀嚼無力、右邊舌頭無力的原因,無奈指公院不肯為他照MRI,只是隔日為他照一次X光及CT,認為這根本看不出任何異樣.......

可是,文頌男的胞姐Hilary 在昨日(6月23日)於個人IG以Story方式發文傷感透露弟弟病情,指:「昨日發現腫瘤擴散,下半身沒有知覺,一個沉默的擁抱,大家沒有說話,將會面對甚麼,彼此心中有數。世人經常抱怨世界不公,世界的現實,無力感,若果是你當面對死亡的時候,你能放開嗎?」而文頌男在6月21日於發文後,再未有更新個人社交平台。

https://topick.hket.com/article/3780759/%E6%89%93%E7%99%8C%E5%8B%87%E5%A3%AB%E4%B8%A8%E6%96%87%E9%A0%8C%E7%94%B7%E8%85%AB%E7%98%A4%E6%93%B4%E6%95%A3%E4%B8%8B%E5%8D%8A%E8%BA%AB%E5%A4%B1%E7%9F%A5%E8%A6%BA%E3%80%80%E8%83%9E%E5%A7%90%E6%93%81%E6%8A%B1%E5%BC%9F%E5%BC%9F%EF%BC%9A%E5%BD%BC%E6%AD%A4%E5%BF%83%E4%B8%AD%E6%9C%89%E6%95%B8?mtc=10030

生命倒數中
https://wealth.hket.com/article/2633606/%E5%A4%96%E6%BB%99%E5%9F%BA%E9%87%91%E6%9C%89%E7%94%9A%E9%BA%BC%E7%94%A8%E9%80%94%EF%BC%9F%20%20%E5%BA%AB%E6%88%BF%E6%9C%89%E5%86%87%E6%81%AF%E6%94%B6%E9%83%BD%E8%A6%81%E7%9D%87%E4%BD%A2

一句唔識經濟就迴避問題,笑左
係人都知外滙基金既設立係得單一用途,就係做港幣既基礎
無佢,你d港幣咪係廢紙
一係你講下可以點用,等我學下野

起碼仲有一萬億港紙外匯基金票據未用
呢part唔係外匯儲備
俾我揀

到時一定係:
社會福利直接減半
其他直接減半

已經夠滅赤

如果咁都唔夠就要開始減醫療,但唔可以一刀切,由老人開始減。
「其他」 唔係講 社會福利以外嘅其他

而係「其他(包括社區及對外事務)」
認真,呢啲咪即係地區關愛隊同說好香港故事,駛嚟把撚咩。

「社會福利」「其他(包括社區及對外事務)」 以外嗰啲真係唔多Cut得,特別經濟同基建,老本起得好之後下行都有排搣
最弊係你無錢但想起基建都無嗰陣,但唔敢Cut福利就變英國模式。
你收皮啦
你講下咩地方/國家似香港咁撚樣
你話叮一聲死左就話啫,可以吽好多年都唔死
文喺IG度留言, 話自己病情嚴重咗, 最後醫院有幫佢照緊急MRI, 終於知道發生乜嘢事,仲話之前只係照CT同XRay係乜都見唔到, 仲拖延佢幾日。
依到好多公立醫畜一日到黑剩係識話你無錢去私家就係等死架啦
你依d公立醫畜一日到黑剩係識話你無錢去私家就係等死架啦
連登嗰d,包括依個post嗰班公立醫畜
仲搶口d你都未見過,咒病人死人身攻擊乜都齊
呢個post係咁話想好就去私家,又成日噏一大堆冇人明嘅terms懶係嘢咁,就係嗰班契弟公立醫畜黎,總係用一大堆藉口掩飾自己醫術/服務廢
香港公立嗰班甩皮甩骨醫畜,包括呢個post成日叫人想好服務入私家唔係預咗等死,同噏一堆冇人明嘅Terms嗰班全部都係契弟嚟,包括你回覆緊嗰個
最叻就係上連登屌病人家屬,醫術同服務就九流,淨係識日日上連登攻擊其他人踩低人抬高自己,有醫療事故就將個責任推返落病人身上,甚至有啲會人格謀殺啲病人家屬,責任全在病人家屬方,成班都賤種黎
你班契弟最叻就係上連登屌病人家屬,醫術同服務就九流,淨係識日日上連登攻擊其他人踩低人抬高自己,有醫療事故就將個責任推返落病人身上,甚至有啲會人格謀殺啲病人家屬,責任全在病人家屬方,你地成班都賤種黎
你班契弟最叻就係上連登屌病人家屬,醫術同服務就九流,淨係識日日上連登攻擊其他人踩低人抬高自己,有醫療事故就將個責任推返落病人身上,甚至有啲會人格謀殺啲病人家屬,責任全在病人家屬方,你地成班都賤種黎
等香港班公立醫畜救
死10世都唔夠
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞