前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
香港白車同國外唔同
知唔知國外係要比錢

同埋做法上唔同
因為外國有機會離間院好遠,會要求白車有好髙水平,打緊急電話都未必一定派車,有時聽完情況會叫你自己約門診

香港就因為細離公院近,寧願請一大堆人出多幾轉車
公院cut budget
你覺得服務係唔係會好左?
我無話藥廠好
蝕錢生意無人做
但至少要俾人收回成本先有動力有進步掛
開發新藥就係週期長風險高
定係靠計劃經濟work

仲有台灣 新加坡都唔包新藥
真, 出來行醫懸壺濟世, 大家都係本住一顆善心, 有咩理由私立醫院要收錢, 咁無人性都有
有咩咁賤
要自費醫好合理
平時不問世事當自己有需要至發現香港公家醫療有幾嚴峻?可以發聲但唔撚好當自己應該受厚待
邊個講都唔好啦 你係工作場所 做緊嘢既嗎
收左錢 做返少少基本嘢啦 唔係佢職位低或乜柒就可以 口沒遮攔既嗎
朋友之間閑談 收左工 出左醫院先講啦
當自己係屋企?
“想公立醫院點對你”哩個問題應該問比卡超

出夠錢嘅
靚止痛藥
私人房唔洗聽呀伯鳩叫
幾十萬一個月標靶治療
病人護士一對人
推埋部mri機上病房比你都重得
之後家屬就鬧護士竟然放走病人 害死佢哋個寶貝仔 香港閪人實在太撚多
通常護士唔會講多餘野
就算唔太有效都係收好貴
所以有錢未必有得醫
無錢真係等bye bye

可能過多幾十年有ai研發會好d嘅
早幾年胃痛要入院照CT
要訓一晚醫院
真係好撚辛苦
d阿伯係咁呻吟 跟住d護士又屌鳩個阿伯周圍屙尿
嘈到訓唔到
你老豆就死都係訓醫院啦
瑞士安樂死好似都係200萬有找 性價比高好多
一對一當然可以笑容滿面,你想點都得
但係依加講緊係一對三十幾呀屌你老母
文件又多,岀事又要人報AIRS,尿都無時間屙
咁撚煩死翻去私家啦仆你個臭街
有病自己救啦咁撚多要求
要行街就DAMA翻屋企死啦
條友講野有冇邏輯
建議block左果隻賤種狗
其實就算俾佢照咗MRI, 佢都唔會即刻舒緩到痛楚,亦唔可能做手術,之前佢個訪問係話隻化療藥都幫唔到佢,我諗佢最好有定心理準備去舒緩科
有時生死有命我明,如果瞓一覺就到盡頭,我諗成間病房有一半都想,但係佢真係好後生,佢唔放棄嘅話醫生都未必會勸佢入舒緩科等死。
公立醫院流水帳咁運作,點會俾你痛就即照?私院費用高昂,照MRI PET-CT 有時都要等,但醫生用藥開放過公院,醫生會盡力試新藥靚藥,副作用少啲連止嘔藥都靚啲,希望佢有買呢種保險,因為真係好貴
但係私院都唔係唔會死人,就算最出名嘅醫生都試過睇住佢朋友死於佢強項而救唔到佢
睇開啲啦,可以開心同朋友一齊過就過埋佢
你咪訓緊囉
怪唔之得我之前入院割粒瘡仔佢死都唔肯開俾我
無事就屌人限制自由
行行下暈左失救就屌人無專業判斷

現在知點解我當日屌公民黨的單程證立場?
時事台有份掩護公民黨,同三大單程證kol 燒山,吳志森,曾志豪

好多香港單程證kol已走佬
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞