前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
都唔可以病人想照就照。
MRI 係要排好耐架,醫生唔係必要,都唔會寫紙照。
其實行醫保制先好

病咗唔使揀公立定私家,見醫院就入得,claim保險又快又平重包埋香港冇嘅牙科同視光師

咁樣先係最充份利用社會醫療資源

香港得公立同私家就好似公屋同私樓兩個極端,冇哂中間嘅選擇,搞到中產明明可以靠醫保去私家睇,但係又要落公立一齊迫,成個資源錯配哂
以為tbb贏,有護士推你去散步
打閪公司工報應
當然好多病係醫唔到
但公院面而家情況真係痴撚線
病左捱到病上加病
無論咩地方都爆到痴左
醫護燥就當然
政府加返多少醫療開支至少拎病人唔洗咁辛苦已經好好
唔係佢開藥俾我,係我因為腫瘤痛入院,醫生prn 有Panadol 開多咗,痛到叫救命問佢,佢話轉頭俾我,但就無咗件事。

係公立醫院痛而唔會死,係唔會點理你。
乜嘢痛一律Panadol, 所以我無必要唔會入院/
根本就應該屌政府
而家頭幾版啲人去屌病人真係大癲
仲有全民醫保呢?免費定期體檢呢?公立費用跟入息同保險支出掛鉤呢

大把嘢可以做
半夜三更邊到仲有餐廳開
佢呻既野除左止痛藥個part (假設真係cancer pain, break through無俾)之外 其他根本唔合理 私家可以滿足到佢既要求 點解唔去私家? 唔滿意點解又唔同政府講 唔去醫管局投訴 佢又有冇體諒過係呢制度下工作既人同其他病人

cancer痛到就死唔係大曬 佢入院話無力又痛 正常screening做曬 憑乜要求即刻做 mri? 大把人都有需要做 未有即時危險都係排緊隊 出面私家有選擇點解唔去照私家 無錢就係無得揀 要跟規矩玩

本身有情緒病 又話要自殺 點會俾佢自己行出去?

老人家 dementia 腦退化 認知障礙 連自己做乜都唔知 嫌人嘈點解唔試下叫隔離阿伯收聲 睇下阿伯乜反應 佢住左5晚內科 肯定見識過人狼之夜 唔識買個耳塞當聽唔到?
Ewing sarcoma 美國每年約200單新症,大部分都係畀MD Anderson 同Mayo Clinic接收,
呢兩間醫院收費天價,根本唔係一般人應付得到

要搵有經驗嘅醫生真係要起碼幾億身家先得
病係真係好慘。本身做醫院工更明白呢個道理。

有d治療可能一次講緊十皮野......
其實係幾絕望。
cancer好少講cure....

你生過一次點都有個計時炸彈嚮度。

同埋,呢個可能我自己bias,但係都有一定數量的病人係同時生幾隻cancer,唔係講緊met.,係真係幾隻primary 。可能真係基因問題
真 個個都攞美國做例子 人地醫療好嗰啲全部至少養和甚至明德既級數同收費 用公立去比根本唔合理

好似俾時鐘酒店錢想有半島服務咁
理論上來講

就算醫生寫紙,如果indication 唔岩,而你間醫院真係有radiologist vet form,佢係可以reject你。或者建議你做其他檢查。
不過佢咁的情況,我估都有得照ge.....但係公立有排等姐。

不過後尾佢都話出左私家照,呢個亦係正常。私家冇執得咁嚴,通常你比錢都有得做。
加稅,加醫療支出
連登仔肯唔肯先
人地係有俾佢出病房
我估佢係想行出樓下大堂人地保安先會出手阻止
淨係係電梯大堂附近散步係無問題

講真如果你周圍行出意外,俾你出去既當值護士係要負責
入得醫院就預咗無自由架喇 (尤其公立醫院)
想重獲自由咪乖乖地安心養病好返快啲出院
正面d
120蚊有床你瞓,有電視你睇,有wifi上網,有醫生問候你,有護士同你做醫療程序,一日包三餐有肉有菜有水果重有消夜(無得食除外),有助理幫你量血壓,有靚女學護同你打牙骹,失禁有人同你換片(屋企人都未必會同你搞),有需要。。營養師,物理治療師,職業治療師為你服務,重想點?
至於有人呻吟嘈住你,你應感恩呻吟嗰個唔係你。。
HA唔係政府部門,佢地應該自負盈虧,按市場價調整醫療費。
事實係唔理佢,個病情都無惡化
理佢有用就理姐,護士又唔會同佢開藥
佢個情況根本就等時間過就得
成個post得你係清醒,香港係最岩行醫保,有啲錢又未去到好有錢,但佢地會話點解你病都要我比錢 所以香港真係一個痴撚線
等到你照得黎, 初期都變末期
所以檢查照片, 一定要快, 咁的話仲有機會醫
老老實實, 如果真係錢唔多, 返上去大陸度, 至少照片檢查, 可以好快就安排到
而且平好多
成日屌鳩保險佬
大禍臨頭你抵撚死
有冇諗過醫保唔係你想買就俾你買?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞