前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
經驗黎講
果班柒頭呀伯叫得出都唔係有事
有事果啲已經無氣叫
個個係度賣慘
上一代嘅人就係咁撚柒唔使駁
想知支援熱線做咗啲咩?支援緊係遠遠唔夠,每年揼落去公營醫院嘅錢應該要再多啲。

同埋醫生同醫護真係唔夠,呢兩年移咗咁多,如果真係夠人嘅話政府就唔洗叫中央喺北方運啲醫生落嚟。
咁你係 自己個位食 都係位低左 低左點會俾人見到 office位 都係一格格啦 無遮無掩 你返咩office? 芝麻個d大單間? 正如看更
d座頭係高d既嗎 你唔行近都唔知佢係玩緊電話
呢到啲人屌一個唔知仲有幾耐命周身痛既癌症病人,有冇體諒啊,病人權益唔單單係醫護,梗重要係社會點諗。連登某程度上係社會縮影。呻下都畀連登仔屌,CLS。啱啊,冇事咪事不關己,唔好同我講上連登勿認真,我覺得佢哋既諗法係真實,好撚自私
咁講法,所有嘢都政府唔需要埋單
收稅後淨入袋
咁希望你都有處理呢啲小事既經驗
到時靠你分享經歷
據公開出嚟嘅資料所知,當事人好似已經多次化療失敗,好大機會

但之前究然仲有人因為當事人唔覆佢講嘢而屌柒佢,首先我想問一個長期化療,唔知自己仲可以過幾多日子嘅人,可以點逐個覆人?

我想講嘅係,好多人似乎真係完全冇同理心(當然可能只係網上放大咗嘅現象所致,現實應該冇咁多賤種),你依一刻冇病冇痛就可以指指點點,但每個人最後都會有病,有幾多個人到時仲可以keep到咁高嘅EQ去面對疾病帶嚟嘅痛苦?
Agger!
只係講出左一個事實!
自己唔好好管理自己人生,有事就要求救⋯⋯ ?
講撚到自己係啲戰亂國家自己控制唔到咁。

人地個個都供左咁多年保險,儲咁多積蓄,俾左咁多埋稅,有咩事都係自己攞錢claim保險去令自己得到更好治療。

但有啲人就好食懶飛,唔未雨綢繆積穀防饑,有事嘅時候就黎怪人點解唔幫你?
Big4都係豬肉枱呀
果然未返過工
佢本身以前家庭都一般
有情緒病,依架有事,先叫同屋企關係好少少
人地個人生已經係好多波折

不如諗下上次美斯件事
你又唔係見唔到,冇上場都要屌
又要退錢又要道歉

一個suffer係public health system既人
唔好話屌幾句,屌足247都仲得
你睇個濕尻波都屌足成個月啦

有cancer同做左好多次化療都唔work
依架抱怨屌幾句都唔得?
唔係冇同理心咁簡單,
係人性都冇。

真係學下中国人小紅書啦
邊撚到有人講嘢咁泯滅人性
俾得起房費$3000up一日咪有得自己一個囉,做乜啫?無錢就shut your mouth la
佢只係岩岩大學畢業
你靠你老豆老母出乜撚野聲?
原來你老豆老母咁撚on79到你大學畢業都未撚買過保險俾你,唔怪之得生撚左件傻閪。

早十幾廿年啲人都知細路一出世就要買定單,越早買越著數。
你就講撚到好似新事物咁自己識打工搵錢但唔撚知要買保險又係人地錯,人地責任

同一道理:你成家冇規畫冇績畜有事果時又要人幫你地埋單?咁班支畜咁撚似,黎到就老憑要俾福利你?
你都識講啦 要training架麻
但呢單係佢自己要離開病房出去行喎
收檔啦 做埋d垃圾公司 冇私隱度
咁姐係靠老豆老母
唔怪得俾人話係東亞病夫OK
根本大部份人係靠自己

你自己係媽宝只係因為你廢,冇用
搵唔到老婆既,不如你屌你自己老母去生仔啦咁
又瀨下老竇老母點解唔幫你搵埋老婆先生你出嚟

想知你阿媽以前有冇幫你搵定特殊學校?
你以為入養和就好好,住6人房大房,一様有人呻唅鬼煞咁叫,有條友做完手術,唔知乜事隔一重簾做急求!個急救醫生大大聲打電話比主刀醫生,叫佢番嚟執手尾,而家推佢去ICU!
已fact checked 係內地醫護壓力大先咁講
其實佢哋覺得辛苦咪嚟香港做啦屌
根本好多人都以為香港人工好高
但其實工作量係大到仆街
班人就係想不勞而獲
何太就是一例
其實有冇人知佢咁樣會唔會好得返 定係應該冇幾個月命?
見你回覆真係忍唔住笑
你知唔知自己up緊乜
唔辛苦又點會入廠呢啲野邊有得搞,帶耳塞咪算,搵部隔音牆圍住你好唔好
咁唔中意咪住私家單人房囉,但可能痛到係咁嗌嗰個係你自己

不過最近試過呼吸道感染行去睇急症入急症病房瞓左5日,都唔嘈,係會有啲阿婆話痛但都唔會呻吟
我都試過有事留院觀察一日,嘈到訓唔到。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞