前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
嘥錢又醫唔好,不如開開心心過埋去算
要感受下背負住咁大壓力做野
其他行做錯未必涉及人命
你交得幾多稅

反而依家香港問題係公立都仲係好有用,啲人唔會好大動機買醫保。
又有保險狗出嚟吠
連登仔淨係識jer住人份糧講,一啲建設性都冇
有人地話10間鋪執有16間開返
咁你又唔問有冇source?
其實心/胸/肺,係咪最好起碼要三年後先再照?
低智留言
佢咁後生,唔係香港醫應該好好多
我唔係做醫護行業都覺得你離地
你意見係建基於:
1.我係病人,我就要你照顧我任何要求
2.政府有無限資源免費俾所有病人

你話香港係有資源有條件做得更好,情況就好似永遠期望其他人可以做得更好,只不過係佢地唔做
咁又冇咁得人驚。

主要係你去照野係咪justified (benefits>risk).
如果真係有需要,你每日照都係要照。

另一個講法係,因為cancer patient life expectancy 短左好多,變相你radiation induced malignancy 的risk 會好低(就算真係出現左,你未發到出來都瓜左)。所以就算照得密都易d justified。
所以你話連登仔個個fg 50k。
個個都幾年100K+ 真係搵鬼信。
講係咁講....但係d symptoms.....
冇錢學乜撚嘢人生cancer
請個專人24小時服務你好冇?
香港係咁㗎啦! 唔鍾意咪躝囉!
躝呀! 叫你躝呀!
啱,有絕症唔痛即死最好
其實我都唔明,佢個病唔係日日24小時睇住佢就會好番架麻...咁俾完藥咪自己休息囉...定時定候咪有人幫你檢查下,我睇唔到有咩問題,公院都有自己既plan同你醫架麻

私院其實做既野咪差唔多,係服務好d同係咁sell treatment... 咁你有錢咪可以做囉...

用公家資源,咁緊係唔係你要咩就俾咩你架啦,唔止醫療,其他都係咁架啦,唔通公屋又要起到好似私樓咁咩,唔通公屋仔又屌樓下d保安服務唔夠好,又唔幫手拉門咩
你話喺咪喺 反正我錢袋 喺咪酸我地人工高過你
你睇下你條賤畜咪日日諗個錢字
講到OT好慘好辛苦,但唔知自己因為保護主義收緊極高人工,不過你地壟斷既時代已經玩完,大陸一定逼你地開放專業
我點解唔可以為人工
做左我本分咪算 你死你事啦
咁多要求 幫左你我小左時間做自己嘢我有咩著數?
你返工都有人工出 你ot 唔好求人出返錢比你

開唔開放我都𢭃緊3皮幾起嘅人工
你呢啲人咪同繼續屌人工高 喺一二邊酸
我唔駛點做都揾你double
屌,原來出ward 俾人屌到瀨屎既學護仔
https://lih.kg/3195735
你依d剩識人身攻擊的廢物
以為自己看透世事咁款
實質係你活得失敗先咁撚晦氣
自貼糧單未
原來護狗同盲反苗既香江19既套路都係一樣,唔夠講就叫人自貼個人資料
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞