前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
作為普通人其實唔難理解公立醫院醫生點解得咁少時間見病人,醫生唔會只係負責你一個,之後又要走去睇門診,仲未計有突發野或者手術要做
響私家個醫生走入嚟同你打聲招呼已經收左你$3000
另外政府有補貼果個point其實你想表達咩?
佢個case係痛起上黎已經冇得揀開唔開心/醫唔醫
我諗佢止住痛咁死已經好開心
睇佢facebook應該止痛藥都唔係好掂的程度,電療左反而縮細到壓住神經的瘤,減少到痛楚
好多人末期癌入骨真係生不如死
但講死又未真係死得,唔知等幾耐,飯又每日要食,勉強咁存在
其實都好無奈
病人n個

醫生幾個 一於每個陪佢傾一個鐘心事
個病人話食咩都比佢食
我唔同你捉字蝨講住何要求,你嘅意思只係病人應該自我檢討,香港公立醫療已經好好?

文中講嘅嘢我當佢係真,好多都只係溝通同態度嘅問題,公院設備唔係差,用得公立野人哋都有心理準備唔會同私家比,好似佢話想照MRI,如果有需要公院排得耐咪同個病人解釋比張轉介信佢出去照,無需要無視病人個問題

公立永遠係腳痛醫腳 頭痛醫頭,就算你無期比佢檢查,如果有懷疑其他地方有問題你提一句比病人自己選擇出唔出去照都起碼唔洗完全無頭緒

就算呢度都有人遇到好醫生幫佢做多幾步,個幾步可能就改變到一個人甚至乎一個家庭嘅人生

仲有其中一個問題係太多病人太少人手資源呢一點唔係政府做邊個可以改變?醫療唔一定係要掉錢落設備同人手,一個行之有效嘅制度都好重要
上面都提過社保、按人工保險支出收費,用私營去舒緩公營壓力,好多野可以討論
但係個政府就用幾百萬放煙花咁都無改善空間?
前面已經有人講左
由香港醫療到資源分配
政府確實可以做得更加好,亦永遠應該做得更好
你根本冇睇過財政報告
事實醫療需求年年增加,政府之前反而cut budget
而家的公院根本係人間地獄,無論對員工定病人
你所講的無止境增加資源亦唔係事實,因為俾人cut過
然後調配去填海放煙花起工程
由一個以為自己去左住酒店的傻西
係咪想變坂井泉水
点解唔试下返大陆医?
讀書個時都已經落醫院實習,如果自己應付唔到大把人drop,唔通我做audit做測量就好輕鬆?
唔計醫生,都叫準時上落更,有公積金,其他人OT朝10晚2都係同一份人工,九個煲六個蓋好多行業都好普遍,上有管理層,下有細同客要湊

唯一嘅係醫護泛及人命,所以我話揀得呢一行就應該唔係淨係為錢,係有份使命感
我有好多醫護朋友出黎食飯都會講下工作,前線係打仗咁,個個都認同公院情況惡劣,但係好少聽佢地埋怨病人,有時有啲真白卡會拎黎笑下,
你說得對你岩
呢度好多人都好識為政府辯護同慳錢
又係呢個公主病死基佬

佢使唔使係咁出抗癌post

本身又唔係出名,但份人就勁attention seeking

入tvb前靠啲呃人呃療程廣告賺錢
一個病人住院一日比$120唔係真係$120
淨低個啲係納稅人填咗,所以合理地應該要求政府改善醫療機制比醫護同病人舒壓,我緊係知醫生好忙,病人亦都好痛苦
蠢老鼠從來都不缺
收皮啦你
做過醫療野再講啦
病人點解唔可以自我檢討?
政府已經講左按時食藥,低糖低鹽低脂飲食講左十幾年
班老野有冇聽?冇,一句隊埋黎,營養師咁講咩都唔食得,彩佢都傻,但隻腳已經黑晒,早餐照食粥,炒麵
fall prevention已經做左n年教育,點解班老野仲成日跌?睇高自己能力搞到fracture, o&t全部都係6,70+
内科又係長期心腎肺病一齊黎,都未講d長期吸煙copd人,長期聞o2

班友咁唔錫身,屋企人都唔理,點解醫護要態到好? on9?

再者,叫佢出去照,8,9 成都話冇錢,要排期,咁邊個賣單?

人又老,錢又冇,又唔錫身,醫返都曬藥費
巴打講得好中
其實而家醫腫瘤嘅科技係進步咗好多,免疫治療都比到好多新希望末期癌症病人,其中一個困擾癌症病人嘅問題就係錢,好多腫瘤科藥物政府藥物名冊都無包,好多病人都希望政府可以撥多啲資助

我以前都唔知,直到呀姨血癌先知有時唔係話絕症想死就死得去,佢一開始去私家公院都搵唔到周身痛原因,搞咗成半年先知係血癌,有保險都包唔晒醫到一半都要轉返入公立

癌症呢啲好彩嘅就係長期抗爭,就算你有買保險,有陣時腫瘤科私家診所好心都會叫你去返公立攞藥,所以公立醫療做得好,人人都得益
連殺人犯都有被醫治嘅權利,你就自己去判斷邊個病人唔聽話抵死唔抵幫

香港有你呢啲人做醫護真係三生有幸,一早已經同內地醫護接軌,可喜可賀
冇錯
特別而家環境差
食品添加劑又多
加上打針
癌症真係超普遍,你自己冇中,總會聽到有個親友中
做好醫療真係最直接惠及市民,而香港庫房亦應付到
冇咩好拗
wfc有錢咪醫,冇錢咪去公立受,一早分晒階級,你咪撚咁烏托邦啦傻閪
我有時覺得冇同理心冇基本人性修養
而走去做d關乎別人性命的職業
其實好撚折墮
依d叫自作自受,自己唔聽話奶野,入公立叫人執手尾,曬幾撚多資源

一隻fracture case要內科,骨科,麻醉科,藥劑不停睇,先決定做唔做手術,未計中間日日驗血,轉藥
當中護士,pca換片之類都未計

理智少少啦傻閪
我唔係醫護,唔關我事
醫療界從來都係揾錢至上
私院希望多d人奶野,多d錢收
下至medical sales, 上至醫生教係一盤生意
同意,呢度得三幾個可以理性討論,一大堆白卡撩交嗌

不過討論咗都知政府都唔會變
港人自求多福
祝巴打身體健康
冇人性嘅人嘥幾多口水都冇用
醫護對號入座喺度defend自己,職業病
非醫護個班好短視自私,正喺睇到而家既利益,我諗現實都係厭世失敗者
樓上班大愛撚,比錢啦
冇資源姐係冇錢,簡單
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞