前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
加床無問題,係有限既能力底下盡力
慷他人之慨幾正,反正加床又唔關你事,係班醫護OT姐

d醫護比人道德勒索沖症OT
每個病人分小左時間照顧又比人話唔尊重病人
d精力熱情比人揸乾揸淨之後咪變醫畜囉
賤畜
扮咩呀露晒底啦
認同熱情比人揸乾嘅,要提升服務先提升人手。大家快啲去讀醫護啦!
HA一日唔計paper work 手術
門診加巡房閒閒地見60位客人
唔知有無其他行業返工日日見60個客
當無償OT 返10個鐘一個鐘見6個每個都係分得10分鐘ja
不過每個人都覺得自己好重要起碼要半個鐘時間既

我就見過好多人朝早自願早返5點幾去巡房
咁講到呢度已經唔係公立醫院應該係點嘅問題了
咁你又同狗買保險?
定係買d無狗咩都要自己填自己check自己搵床位果d虛擬保險公司
條撚樣敢鬧醫護 但唔夠膽屌柒政府唔增加醫療撥款 垃圾一個
邊個黎?
普遍人都係唔係燒到埋身都唔會理架啦
正常人都關心扣幾多稅 點樣可以賺更多既錢
去邊到吃喝玩樂 飲酒食煙屌女架啦
唔係suffer 緊 點會有人理呢d問題

從政府角度諗
公共醫療衛生 又唔係經濟動力來源
反而對政府嚟講係財政負擔
只要keep住唔影響社會運作就得啦
又唔多人嘈 亦都無人咁嘈
渣旗個個點會做野
腫瘤科 內科 兒科都係地獄
份糧真係心理補償嚟,日撚日都對住啲咁嘅情況,冇病都變有病

但我唔怪啲病人,老咗一定係咁,唔通個個老人家都醒醒目目咩

只係呢份工應該要有個指標,做到咁上下容許放無薪假、調文職,有啲做咗十幾年前線,睇住個人做到傻咗,原本好好人,最後變到狂燥症咁。好似軍人咁都有服役期,根本唔可以畀人長期一星期五日半喺呢啲環境返工。

同埋有錢醫病,冇錢等死呢句,難聽不過係事實,怪醫護人員不如怪政府,同埋啲藥廠
其實幾時有r過加人工
一直以黎都係要求加人手/資源
唔知連登仔邊到搵個稻草人出黎打
上面有巴打覆話住公立
啲呀伯鳩叫
啲機嗶嗶嗶好心煩
可以想像下返工日日對住十幾年
同埋呢啲只係小事
係咁
好多阿婆阿公會叫成晚
試過隔籬床(走廊位)嘅阿婆嘈成晚
但係突然唔嘈
原來咁就瓜咗
阪井泉水出去行行下跌死埋
講到d福利真係唔洗錢咁
醫一個cancer病人要燒幾撚多錢
你交果幾萬蚊稅邊撚夠燒
無計 病人永遠都覺得自已係世界中心
現實醫生就得咁多 病人數目就遠超醫療負擔
而前覆診 去到目測都至少40 50人
大部份都老弱傷殘
班廢佬等左兩粒鐘都無 已經瓜瓜嘈
但用腦諗吓 十分鐘一個症
3個鐘醫生唔痾尿 都最多睇到18個症
仲未計個個精英 都奇難雜症 糖尿 三高
一係就係唔識字講野1999 連表達自己都有難度
成個場得3-4 個醫生 耐就緊架啦
好記得個時個呀伯係到呻
做個total joint replacement 排期要三年
佢話等到死都唔知到佢味
其實都幾慘
見過有啲同事係真係冇乜人情世故,死者家屬喺隔離見最後一面,成班同事喺到講笑嘻嘻哈哈

但都有好多人屋企人過身就要全世界同佢傷心,喺night food時間護士同姐姐喺station食嘢(冇大笑純粹講嘢),被屋企人大鬧,死咗人啊仲食嘢!
事實上依家唔食一陣包完條屍又大把嘢做,邊得閒食

實在係冇乜人理解呢一行嘅人點解可以咁冷血,而事實上呢啲都係訓練出嚟,冇畀呢啲死人冧樓場面嚇親,仲判斷到自己要做乜,只係留得低做嘢嘅基本條件
呢個世界唔止病人
好多人都係咁
以前某個Ex send email去大公司問野
等左一日就屌晒鬼人地唔覆佢
同佢講人地日日收咁多email覆你都要時間
佢都覺得自己無問題

其實有同理心易地而處諗下
就知好多時唔係唔想做俾你
肚痛都可以係急診,我識有個人肚痛去急診室話佢食錯嘢,第二就走咗,完全唔知咩事
可以不停打嗎啡嗎?
言語間全部都係踩 扮咩體諒 有錢就緊係可以咩都即刻照唔駛排隊 呢個係資源分配既問題 公立醫院幾多病人 私家又幾多病人?唔可以快幫佢照就係拖佢症 都幾搞笑
你都識講係初心,而現實係要夠錢。

工作冇熱誠?佢哋都係打工仔,出份糧養家,你可能工作好有熱誠,但唔好忘記你啲同事都係好多擺爛射波,你試吓喺一個不停push你工作上限嘅環境,你今日唔放棄,聽日都會放棄
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞