前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
你應感恩呻吟嗰個唔係你。呢句要貼堂。
就算有都唔一定賠比你,就算賠,私家亦唔一定要收。

而我認為個問題係,的確係有弱勢社群係真係負擔唔到。

而醫療係要有基本服務,但係個質素要去到點樣,大家個想法可能唔同。
全世界一齊俾,有錢個班俾多少少有乜嘢問題?講到未咪又係自私
個問題真係香港政府本身係真係濕尻。

d錢就拎曬去奶共,一係就引導你班友去道德綁架,叫啲醫護人員減人工。
等你民眾之間大家互相內鬥。
現實有時真係離奇過小說,條仔整到20幾個人癱瘓,殺咗10幾條友都可以穿州過省繼續做醫生去整死人。
就係因為佢利用咗個漏洞,主動辭職唔會俾人upload上佢哋個醫生database上面。

咁當然,佢而家都好似俾人判咗終身監禁,但係都已經害死咗好多人。
broker食水最深又唔撚知
買完之後0服務責任又唔撚知
上網買果d真係祝你好運
咁你寧願有定無醫保?
其實個問題係你照得咁密,如果你中間冇做過Treatment查實都係冇意思,基本上個result都應該唔會有變。

即係除非你話例如,可能你本身個肺有積水啊,你真係有抽過嘢出嚟嘅,咁你照密啲就正常,睇吓個progress 係點。
咁實卜街了

全世界會圍屌你點解唔睇住佢

而醫護就冇得講 因為佢好想去行 而做左箭把
香港人交左稅,點解仲要買醫保,你都智障
咁而家香港就係一個好撚低稅率地方
好明顯就係要d香港人自己顧自己啦
有福利啱咪當bonus,無咪要靠自己啦
d亞伯 好似奏樂咁上次入院幾日好似去咗地獄樓層晚晚1個跟1個鳩叫
你講果d條件無可能,咁都受保政府一早破產
你要自己舒服死其實就無人阻止到既
唔自私你唔捐多d錢比d病人醫病?
分間房比露宿者訓?
咪就係,交稅梗係保到你去到80歲命㗎啦
所以其實我自己都有買保險同埋都真係有儲錢嘅,因為學你話齋,靠政府就死得啦。

只不過我嘅意思係如果你真係要轉玩法,變成一個福利社會嘅,而你個政府係真係做到一個承諾而又真係兌現到,而你亦都可以限制到外來人來搶福利,我都會接受咁解姐。
所以其實以上都係廢話,一日你香港唔係一個主權國家,根本上面所有嘢都冇可能實現。
佢有大病 梗係覺辛苦無助
但人地未夠鐘派藥 講到好似唔理佢
又屌埋d呀伯嘈 咁就多咗喇
他指出首先在公立醫院難以入睡,旁邊經常有伯伯全天候24小時不停呻吟、怪叫。其次是當他痛到叫救命時,卻沒有人能幫他.....

佢自己都鳩叫有口話人,冇口話自己
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞