前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
咁僱主真係冇乜責任

政府係應該用稅制做資源再分配
講真果句,如果個政府唔係咁撚濕尻,我都唔介意比多d稅,如果真係幫到人。
但係呢個濕尻政府只會駛錢搞盛事
公立醫院就係咁 所以你地保佑自己身體健康
我加拿大親戚真係咁講
果面排得黎可能都死咗
佢話喺醫院照過xRay同CT, 就無特別嘢搵到, 所以想醫生幫佢喺醫院照頭頸胸MRI, 但醫生只係寫轉介信叫佢在私家照, 佢喺IG好似無交代最後MRI嘅報告。
用價錢講其實講唔通
如果非市民住公院 原價同私院比甚至偏貴
宜家公院唔係唔收錢 而係市民福利 當你平時交稅/間接稅比左咁解
咁咪好
又唔影響到人
其實我一向覺得病人心情唔好係正常

我成日都認為,下?屌,比著如果係我生cancer都心情唔好啦。

不過可能我本身做AH,壓力冇姑娘同醫生咁大,我見大部分同事其實都有禮貌同同理心。咁當然都有人係燥狂,但係唔多。

唉......
我只可以講,其實人人都有機會病。身體健康好緊要。你冇左健康,我比你係億萬富翁都冇意思,你一樣會suffer 。其實我地成日追求好多物質的野。但係最重要的健康可能反而忽略左
我聽加拿大係冇私家醫院
之前有醫院想爭取轉做私家俾政府ban咗
幾有錢都要照排隊,當然堅有錢嘅我諗應該落咗美國醫,中間夾住唔上唔落嗰啲最慘
但係實際上都可能真係有人係幾千蚊都spare唔到。

咁當然唔駛你做到養和果個level。
但係公立系統d服務質素大家都有眼睇,真係有改善空間。
洗唔洗咁黑心
之前睇過佢單野其實幾慘
生得算靚仔又後生

無啦啦癌生入骨
訓覺姿勢訓唔到,要跪係到
痛到仆街
人地都呻下,大家唔洗咁黑心既
好彩你班黃屍歹冇民主
坐佢老母監咩

快撚啲去死啦
啲留言癲到
保險咪又係下年加你保費
根本就係保你一次而且唔足
大費用仲分分鐘搵嘢講唔保
小事洗鳩你保咩
有啲病可以預防嘅就當然應該做好自己
飲食均衡運動休息,定期身體檢查唔煙唔酒就基本野
但係cancer係隨機,係基因
文呢種仲要唔係食煙引致肺癌,係唔好彩有劣質基因
呢度啲人都可以咁涼薄我就真係睇唔過眼
如果有一日係你最親嘅親人中招而要住公立就唔會咁講嘢

仲有保險唔係乜都包,我有呀姨血癌好多野都係包啲唔包啲,仲有封頂,所以佢醫到一半都轉返去公立,鏢靶藥都係claim得一半,嗰度都講緊一個月兩萬蚊,文自己搵自己洗手停口停就算有買保險,包唔晒嘅話,我諗佢都未必有錢畀
啊伯:救~~命~~~~好~~~~嗱~~~~~痛~~~~~~

前TVB主持: 屌你咪呻吟
醫院公營政府機構點解唔屌得?
唔屌政府咪cut budget
好似前幾年咁覺得做得幾好呀然後cut撚左幾億一年
拎去填明日大與,起大白象同維穩
要知道香港庫房唔似歐美,一路都好富裕
拎去擺落醫療已經係最直接幫到基層市民
又減輕醫護負擔
Pin la
等班vpn移民撚知道
香港政府以前有盈餘個時都年年cut醫療支出
而家咁窮更加唔洗講

反而我想知道其實港英嗰陣時嘅公立醫院係點樣?
有老人家疫情住過公立醫院話估唔到回歸之後差咗咁多
咁後生有骨癌又慘又辛苦, 話就話抗癌要正面啲啫, 但睇佢行文仲未有足夠心理準備係醫唔好咁....
其實係唔係真係醫唔好
香港係有 D 標靶藥要自費,算好好架啦。
見佢周身痛, 睇怕都擴散左喇
應該差d喇
但可以點,又未死得,又要keep住食飯,每日呼吸到真係虛弱到死果刻
諗真d個情況真係好絕望
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞