前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
點樣牛頭唔搭馬嘴?你翻大陸啦,生蕃, 香港稅率幾多啊?你喺李嘉誠平時屌開個屎忽啊?福利主義唔可以緊北歐走?你啲叢林法則死賤種翻大陸柬埔寨食人肉啦
探咗你老豆未呀白卡仔
無錢咪用舊一兩代藥囉
生死有命
有運可能真係舊藥對你有效

講service講舒服無錢就無㗎啦
唔通我窮撚搭econ 屌airline吸血有錢有J class唔公平咩

仲有醫療保係好野黎
年年幾千一萬有事時保你有錢醫
當然連登反對既claim唔到
政府加強規管同加透明度會更好
不嬲香港地都係窮人含撚
講真相又接受唔到
現實係咁殘酷架啦
唔起 d 大白象,將 d 錢比晒「国安」已經可以大幅改善醫療
正解
點解外國包國民醫療係因為重稅,一早比撚左錢
講咩數啊 政府擺明唔care 你班市民有無得醫啦
上頭又屌又多嗲 你有班家屬又咁撚多嗲

啲野又永遠做唔撚完 我理完你我做唔切野OT錢你比?
呢個係事實
本身有情緒病 但唔係普通抑鬱 BDII
醫生每次得5-10分鐘見你
見你死唔去就照開同樣既藥1~3個月後見
我果種唔可以單靠血清素就醫到 因為會有Hypomania 而開一大堆Mood Stablizer
要精準較藥係一件好難件事
所以長年Keep住活死人既狀態 醫生都唔會點理
有新藥咩 政府 TMS 療法?
大量研究有效但未經FDA正式批准Sorry Off-Label 既野醫生係唔會做
而家每個月我都要見私家兩次 每次30分鐘 幫你逐樣野Follow up
下星期就做TMS 自己比6 — 7 萬
公立唯一好既你同醫生講呢個組合OK
醫生都唔會難為你照開番藥比你 慳番唔少錢
(有一部份人對藥物無咩作用)
香港地抑鬱無錢你連開心既權利都無
要中出左你老母先
移左民享受免費公營醫療未?
支肺期間重症入院嗰批最慘,俾人虐待都冇人知
可以 稅收麻煩都跟返北歐 咁就無問題
話人死賤種之前,不如話你自己死蠢啦,人蠢冇藥醫啊🤣既然咁擔心嘅,咁點解自己唔預先買咗保險呢?你不如自己查吓全世界有幾多個地方會爆晒所有cancer嘅醫療費用先啦?
有錢就去私家醫院囉
咁係唔係你捐錢起多幾間醫院等全部人都有獨立隔音病房? 唔係既話你呢句都係風涼說話
香港公院的問題係單程證大量流入

呢個就係公民黨,同三大單程證kol 燒山,吳志森,曾志豪的責任
而燒山,吳志森攪死完就走佬要其他香港人硬食

時事台唔單止唔譴責單程證kol
有出過聲屌單程證kol 的會員仲長期受時事台班憤青抹黑
所以時事台係單程證議題上係有份賣港
哩樣真,有次去公立醫院探個frd,d老嘢叫得好煩
你口中嘅好多國家即係邊啲國家啊?你有冇source?咁佢哋又交緊啲乜嘢稅率啊?🤣
不孝仔 老豆呀爺都生癌 你都就快架喇
係 佢唔鬧私家收咁貴
D醫生又揀症,難醫就開高你個價迫你去返公家。
但鬧本身已經無乜資源,
收費比私家平好多,
人手又不足的公立醫院。
咩logic?

即使有錢有得醫,無錢等死其實都係講事實
無咩必要厄你。
私家唔會同你講呢句,有機會說你一日比一萬買隻可能得20%人有效嘅新藥。點都有希望嘅,直到用晒d錢都未醫到咪同你講佢地唔係開善堂叫你返公家。
對世界嚟講
有用嘅仆街
同善良嘅垃圾
邊樣應該行先
比我都寧願唔醫
好唔想住醫院
醫得辛苦又未必好得返
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞