前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
https://www.stheadline.com/realtime-entertainment/3356254

文頌男直言在公立醫院住院這五天如同噩夢,他指出首先在公立醫院難以入睡,旁邊經常有伯伯全天候24小時不停呻吟、怪叫。其次是當他痛到叫救命時,卻沒有人能幫他,指護士只會開止痛藥,但經常收到答覆是等待派藥時間。文頌男不滿指:「你試下你劇痛嘅時候,搵到一個唯一應該能夠幫到你嘅人,然後佢叫你等多半個鐘,我仲要劇痛多一排,你諗下你係咩感受?仲要食完藥之後,我起碼要等多個半鐘之後啲藥先開始發揮作用。」他表示幸好有帶止痛藥入院,再瑟縮個半小時才紓緩痛楚,不如留在家中,反而睡得更舒服。文頌男又投訴在公院想到樓下散步被拒絕,試過哀求負責護士終獲答應讓他散步15分鐘,卻被保安送返病房,結果不能外出,「我就好似坐監咁,淨係可以喺間房入面瞓。其實我都係想等對腳可以活動下啫,唔使好似坐監咁呀嘛」。

文頌男不滿未能找出痛楚原因

最終文頌男住院五日,院方卻找不到他上右背痛、右頸痛、後腦右邊頭痛、咀嚼無力、右邊舌頭無力的原因。文頌男又抱怨公院不肯為他照MRI,只是隔日為他照一次X光及CT,認為此舉根本看不出任何異樣。他又指每天都期盼醫生早上來講解報告,結果對方只會問他:「仲痛唔痛呀」、「而家有幾痛」、「有冇入嚟嗰陣咁痛」,文頌男形容每天只能見醫生一次,但對方就似急趕離開,「佢就一路隻腳向住門口行,好似好唔想答我、好趕住走咁。」文頌男補充指明白公院人手不足,但這幾天令他明白很多人都已經說過,甚至親耳由醫護口中聽過的老生常談:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」。
唔鐘意就走喇,返大陸喇
btw,D阿伯呻吟真係好影響情緒,原本好地地,一聲聽呢D聲就好似就死咁,落左地獄咁
全世界好多地方,Cancer呢類病係要自費醫,除非你有買保險,唔好覺得有人欠左你。
btw,D阿伯呻吟真係好影響情緒,原本好地地,一聲聽呢D聲就好似就死咁,落左地獄咁

政府醫院係咁,隔離床條友成晚係呻吟,咳
經常有伯伯全天候24小時不停呻吟、怪叫。其次是當他痛到叫救命時 <佢轉頭自己都叫緊同阿伯合唱
唔知你有Cancer會唔會咁講野 死賤種
醫護:我地好忙,體諒下

政府醫院係咁,隔離床條友成晚係呻吟,咳

仲有嘔呀、慘叫、咳、諗起都好地獄
患癌係好辛苦,希望佢最後可以好得返
我試過一次耳水唔平衡頭暈入左去幾個鐘,D阿伯呻吟聲真係頂唔順,我都以為自己就死咁情緒勁低落,之後出左醫院好似2個世界咁
其實未到派藥時間可以點
早啲俾你食止痛,
你一係overdose,
一係總到某一刻都係要等
個人咁撚虛,重話去散步暈低左邊個搵你
我想問醫生都肯幫佢照X ray同CT, 咁係咪有啲嘢一定照MRI先睇得清?
隔日照X光同CT 仲想點
咁撚小事叫人幫公立幫你照MRI,
冇撚野呀?

放你出ward 15分鐘,出咗事邊個揹飛?on 99

要好服務去私家啦仆街

我就唔信有護士夠膽開口叫你係到等死喇
Cancer唔係意外,可以係遺傳/基因突變/生活習慣引致,你話比車撞到重傷送入醫院就一定盡力救,醫療費後付,Cancer呢類長期病點解一定要政府埋單呢?
海外搵醫生
別無他法
我信,因為我試過住半晚,比班醫護同老嘢嚇到第二日即刻叫出院
加工先,加左先有服務
一來患癌係件非常痛苦嘅事,二來公院夜晚嗰啲慘叫聲真係唔係咁易接受到,嗰啲係死亡痛苦叫聲,聽得耐個人真係會發癲。而你呢句說話明顯係風涼話。
文頌男補充指明白公院人手不足,但這幾天令他明白很多人都已經說過,甚至親耳由醫護口中聽過的老生常談:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」。

應該係以前朋友之間吹水姐 點會返緊工咁搶口
冇事冇幹保安會捉佢返去咩
一係就成個幾鐘都未返去 失蹤咁迫病房搵人
一係就差唔多暈撚咗係地俾人發現咗

點解唔俾佢再落街原因又唔講

講啲唔講啲
等人圍屌醫院出氣
醫生
護士
助理
茶水呀姐
推床呀叔
唔知佢指邊個
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞