前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
加床無問題,係有限既能力底下盡力,但班醫畜真係有盡力去照顧病人?唔係想一棍打沉一船人,始終樹大有枯枝,但成個醫療界有幾多人仲有初心?個個都係現實為錢,對自己工作一啲熱誠都無。係咁㗎啦呢句說話真係有消極,好黑人憎。自己屋企人都經歷過重病要去公院醫,沉沉體會到窮人真係唔好病,因為你條命跟本就唔值錢,無人會同情你!
凌晨2/3點
嘈醒唔少人
幫你老豆book定啦 一陣又話icu冇位死咗喺出面又上嚟嘈喇
屌私院=顯得自己唔識嘢
之前住私家真係好食好住,舒服到唔想走
真 好似廣華咁 我就唔信佢新既開得哂咁多房 d人成日話引入大陸醫護唔好
我就覺得濫竽充數好過寧缺勿濫 反正醫療事故目前為止依家我睇唔到有咩後果 有咩人要負責任 上哂新聞d醫生護士都係最多調職 所以引入大陸護士醫生刻不容緩
留返俾你自己啦睇撚住啦 死醫畜 返夜班 又掛住上連登 轉頭又出事上新聞賤畜 真係賤畜
而家邊個敢向政府要求?
泛民連賓妹居留權都支持
好撚變態
說話唔可以咁講,每個人都會老,每個人都會有病,我記得以前讀書嗰陣學過一個理論,就係喺每一個福利政策推行之前,除咗成本之外,都要諗吓如果嗰件事發生喺你身上嘅時候,你會想得到啲咩待遇?
佢唔算小事, 本來係骨癌
而家就咁聽似癌細胞擴散咗
D機好撚嘈係咁do~do~do~do
古巴醫療世一,但唔知新藥開發點樣
自私當醒目 落地獄啦
好多高端都係唔包美國
要加埋美國要加保費3-4倍
40歲平均起碼10皮野一年
其實真係好無助
希望佢會康復
內山昂輝同正牌黃世柒
早知推佢去ICU拉
睇前文後理就似乎唔係佢住院嗰陣時有醫生or護士咁樣同佢講,佢亦都冇講明
佢已經隔日照xray CT 仲想點
邊有得俾公院價錢 要求私院質素
公立醫院不嬲都係價錢平 但排隊排好耐

佢自己都話曾情緒抑鬱想輕生
講到咁 又話周身痛到嗌救命
點敢俾你落去行十五分鐘 如果落左去自殺咁點
落到去突然好痛 跌一跌撞爆頭咁點
醫護有責任 病人都有責任
唔係有病就可以任意要求
病房有病房規矩 醫護唔應承就上網叫春 ?

佢聽到個護士講無錢就等死 佢唔當面屌柒佢?
好耐以前有個auntie 腦cancer 末期
已經神智不清
佢好錫佢個仔
去探佢
佢只係係咁問阿仔食左飯未
諗起佢去到生命盡頭咁關心阿仔
就覺得好sad

之後探病有時聽到有d 病人係咁呻吟叫邊個邊個
就覺得佢地有d 野放唔低
唔會再覺得佢地煩
保險狗?

利申:買左保險
你老豆瀨晒屎都冇人得閒理佢

我就訓先喇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞