前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
你都戇鳩,香港喺醫療方面嚟講已經係最照顧窮人,去外國冇保險又冇錢就真係等死啦。交咁少稅又多老人,俾個接近免費嘅公營醫療你仲想點。
第一句的確係真
美國唔敢講

歐洲東南亞大病勁多返黎醫
訓過x2 真
香港醫護唔屌得
訓過私家醫院2次
根本就係酒店黎
其實真係冇辦法,你住得醫院要食止痛藥真係要跟足規矩
就算止痛藥效過咗都冇辦法 個藥規定係四個鐘就真係四個鐘先可以食一次

你自己喺屋企藥效過咗就想食一粒 呢個係自己嘅選擇
唔會 嗎啡末期癌症等死先會落
咁就可以正當化係公院既suffering?
你應該問:病人應唔應該有冇權益?
生cancer同抽獎冇分別,假設你首抽唔好彩做左cancer幸運兒,你想公立醫院點對你?就算冇藥醫,小小尊重同體諒會唔會太奢侈同過份?
睇下你去泰國醫咩病做咩手術囉

你割下包皮,變性手術你咪去下泰國囉

其他大手術
有咩理由生cancer會咁痛?一定係醫護問題,醫唔好

點解唔揾個護士1對1跟佢去散步?我唔理啊,如果身體虛弱得滯散步時跌親個頭腦出血都係醫護疏忽

點解唔比多啲止痛藥?我唔理啊,如果服藥過量腎衰竭都係醫護疏忽

我覺得你地無醫者父母心,所以一定係醫畜
係醫畜
唔講以為佢自己先係醫生
知點樣醫自己
呢個post都幾多醫畜 入撚晒黎
醫畜真係好撚仆街 人命係佢哋手上 賤過地底泥
比百幾蚊日就唔好阿支阿佐
唔撚滿意就躝去私家啦屌你老味
咁公立咁多病人,醫生照顧得幾多,你可以去私家,一定快,病唔系大晒,世界唔公平整定,駛唔駛搵一組醫生瞓系你床邊服侍你?
原本都幾支持佢,但睇到呢篇野即刻對呢個人幾反感,好似好自我,咩都鍾意投訴咁。有呀伯係隔離床怪叫係慘,但呀伯無病無痛就唔怪叫啦,你病佢都病,可能佢仲痛過你
有買保險咪又係羊毛出自羊身上,話你知AIA又起左棟高樓
通常普通包全球,因為保額有限,保險公司易控制。
每年幾球嘢俾你claim嗰隻高端,通常係亞洲only。
包全球嘅高端都幾撚貴下
其實佢又真係講事實,

自己都住過幾日公立醫院,

公院環境確係好惡劣吓,

半夜真係一堆亞伯喺度鳩叫,

甚至乎啲護士、工作人員,

唔知有心定無意,

半夜三更,講嘢嘅聲量,

係可以超大聲,好似專登想嘈醒人咁,

無啦啦半夜拍醒你,話量呢樣嗰樣,

問護士攞止痛藥,

話轉頭俾,轉到佢自己收咗工都未俾我,

最後要再問下更返嚟嘅護士攞,

問病情,護士話唔清楚,

叫我轉頭問醫生,

但個醫生除咗朝早巡房,

出現兩、三分鐘之外,

基本上全日無再出現過,

點樣轉頭問醫生?

真係只可以講,窮人住公院,

大鑊嘢真係等死
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞