前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
成班連登醫護即刻衝曬入嚟
真係出事嗰陣咪又係話太忙對唔住就算數
免責制咁滯外國又邊有咁筍呀
痴線咁都7個負評
非正式統計連登醫護同老師極多
個撚個有保險包咩on9
講緊原價呀離地撚
Who
喺美國已經有律師上門揾家屬做不成功不收費既訴訟告到班醫蓄仆街
係真係好慘。

所以身體健康好重要
其實會唔會非緊急救護車出私家照左佢算?如果真係好想照。
唉 佢依家連頭部後尾枕同背脊都痛 都唔知算唔算末期
最後文喺ig講醫生畀咗轉介信叫佢喺外面照MRI。
美國.....?

我淨係知我成日上reddit,果度d人日日嚮度呻,跌斷隻手都分分鐘破產
講真
一個護士要對成間房既病人
冇一個都唔同情況

點處置呀
點解班人覺得啲錢唔係個病人親自出就係抵死
其實住一次院分分鐘政府都津貼咗幾萬蚊
係,個制度係爆煲,但係呢個post有幾個好明顯係做緊醫護嘅態度就睇得出公院嘅病人係幾撚慘

然後更加明白點解可以有咁多醫療事故,由你揀讀醫護嗰一刻已經知道香港醫療制度有幾大壓力,自己揀得份工好心就用同理心去對待病人,同一道理,如果覺得公立醫院委屈咪去做私家醫院囉,私家醫院你都嫌辛苦咪去外國做囉
點解永遠要拎病人嚟出氣?
公院斷錯症拖症成日都聽
上得新聞嗰啲全部大單嘢,而家基本上個個月都有一單,呢啲喺美國一定告到醫院破產,醫生收皮
自己唔睇吓香港免責制有幾so,淨係一味識得投訴病人多聲氣
祝各位身體健康
香港醫護要醫你班支那人,得閒死唔得閒病,更加唔得閒上連燈
唔係人人都咁好彩可以好天搵埋落雨柴。

雖然我都認同儲蓄係好緊要。不過醫療係好基本的社會保障,如果做到,當然有保障係最好。

我個人認為教育同醫療係政府最應該駛錢的地方,而唔係d乜撚野濕尻盛事
文咁嘅情況tvb作為僱主完全不聞不問
之前要靠自己眾酬得嗰雞碎咁多

好心啦,醫療保險都冇幫僱員買,你153就出嚟同佢r下東院保良,搞個節目幫佢籌款都好啦
客觀描述事實都唔得
依度啲人會唔會太扭曲 日撚日屌公立 最好免費包你地長命百歲 交果啲啲稅醫到頭暈身㷫仲想點

仲要係到講咩要有錢人貼 自己冇責任 依家醫保加埋危疾意外係豐儉由人 7位數保額後生買 二萬鬆啲已經有得落樓

如果一個月千幾二千都供唔起 怪邊個 呢筆錢真係唔係咩大數 只要唔係拎綜援都供得起 再唔係咪買少啲 睇餸食飯囉
病人仲要顧你醫生感受
講真啦,其實係華人社會先至會尊重尊業

英國美國啲醫生成日比病人質疑同鬧都未出聲,人哋係成長響一個有人權嘅社會,唔係你哋永遠都淨係覺得病人就係下把,病人有要求就係錯
醫生都係人,醫生都會有錯,問多兩句叫佢解釋吓就唔耐煩

公立私家都有呢啲濕鳩醫生,唔好下下話人哋想有好服務就去私家先得㗎
我淨係知美國原來窮撚根本無資格讀書學

跟住早兩個睇新聞原來一個大學生成本要35萬左右
但係有冇搵到原因?
每個月千零蚊都俾唔到 拎綜援個啲黎講就冇意思既 同意醫療同教育係基本保障 但係唔係咩都要包曬 亦唔合理 唔通津貼學校要做到國際學校咁先收貨咩
sacroma staging 要睇埋 histology grading.

一路去到stage 3B都可以冇轉移。
你係未期最差果種stage 4就轉移。

我唔識,但係佢咁近spine係咪影嚮到神經線?(利申:尻嗡)
都唔一定.....
之前美國都有單neurosurgeon係殺人醫生。
都比佢成功跨州整死左十幾個人先比人拉到判終身。

(Christopher Duntsch)
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞