前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
患癌都係不幸啦on9
呢個係你支持既制度黎架,,你有咩資格批評???
我個時住內科病房一個月晚晚都見附近床位啲人急救一陣就俾人推走,好得意上午仲會笑同傾偈,轉頭夜晚就瓜咗,人生就係咁有趣
Cancer新既免疫,鏢靶就係收好貴
要鬧就鬧藥廠
不過人地藥廠幾十億幾十億開發新藥點解要平俾你
唔俾錢藥廠賺搵鬼會整新藥
迴光返照
我都見過
係生死面前,人生就係咁
有交稅嘅都可以享有醫療福利 你個死賤種咁反福利主義就死翻柬埔寨非洲原始部落自生自滅。
咁大個人自己唔識靜靜地行出的咩,要問人出唔出得
有事搵人負責?
都唔知邊撚個 唔中意就走囉
根本個環境住得耐個人都好撚灰
享撚咗喇賤種, 隔籬全天候24小時不停呻吟嗰個啊伯都一齊享用緊
咪係
佢最尾寫咩「雖然個經歷好痛苦 不過我唔會埋怨」
你成篇嘢咪係到埋怨囉
又要企哂道德高地話自己好明白
插尿喉啲老嘢
躝啦你
唔知佢乜ca ca met左痛好正常
無力驚佢stroke
CT正路係ct brain 幫佢r/o ich 有需要咪tpa call
痛下就要mri 都癡癡地線 大部急骨科外科caee要用mri 一痛就mri 點解唔去私家照完再拎report
如果真係嚴重又急到要死 有需要下我真係唔信mo唔會唔開 ha CT/mri已經24小時運作都做唔曬d order 大把急過你無生命危險都係排緊隊

跟鐘派係regular 有schedule
隨時俾應該有prn
兩者都有dose限制 太多細節無講 無評論
自己帶藥食又唔出聲 懶醒
會overdose唔出奇

佢住個到咁多阿伯鳩叫 9成9內科 內科客仔不嬲係阿伯 dementia / delirium 唔鐘意聽咪帶耳塞 唔想帶耳塞咪去私家獨立房
公院不嬲唔係監獄 你想走無人阻到你 但唔係自出自入 你入黎個complain咁似中風 點會俾你出去行15分鐘 出去15分鐘有野死q左唔醒又到家人投訴? 你行得走得 神智正常 無乜特別野搞 探病時間有人陪 出去大堂行陣坐陣無問題嫁

結論 正一垃圾偽人 以為自己係世界中心 要投訴就應該直接向醫管局同政府投訴 唔係係網上叫春
做咩姐 依家問緊收你幾錢wow
你都識講 公院正價5100晚
象徵式收你120蚊
拎綜援直頭免費
私院又收你幾錢晚呀?
食粒藥 飲杯水都計晒你錢呀
claim到晒姐 唔係唔收你錢呀
一到照顧大量基層
一到照顧小量有錢佬
唔明有咩好對比
你個名襯你呢個reply
咩偽人做到佢咁霉 撻朵都冇人識要住公立醫院
咁你做咩唔去泰國睇
比個理由我要態度好
態度好我又唔會加人工政府 高層又當我地喺condom
workload 只會加 唔會減 休息下又比你班仆街投訴
大排止痛藥揀啦
唔會一野俾最勁 不嬲慢慢加
正常病房有個dangerous drug櫃 入面大把止痛用
morphine fentanyl mst 但有冇需要開到咁勁先?
幾多人想要床位都無
起碼有儀器mon住,仲有人推你去
仲係度投訴個飯難食
試下中Covid 流感嗰啲 可能會推你上隔離病房 ,變左雙人房
俾得嗎啡人生已經進入最後大直路
咁你覺得公立醫院應該係點?
保險咪又係斷供 唔同你續 收皮啦
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞