前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
岩牙 國安最重要 理撚得你病
睇得韓劇多
叫班病人自己比錢去私家又會激嬲佢哋嘅啦
其實唔少人病左之後都當自己係世界中心 全世界要服侍佢
屌懷疑啲人平時止痛藥當糖食
一痛就食 真心唔知人地派藥係有指引
仲要同屋企人講冇人派藥
而家呢一代後生時候捱慣都好d
幾十年後d港孩嬌生慣養到老左入政府醫院資源咁少 又要當自己世界中心會仲撚惡頂
其實人手多都唔會滿足佢呢d不合理要求 條友其實應該係要去住五星酒店 唔係住醫院
係 人好易死 一年瑋間大醫院都要幾千人啦我諗有 有一個做漏做錯野就會上新聞
咁你去屌9 d管理層點管理同埋政府點解唔比多啲資源啦
其實醫療就係一樣可以貴嘅野 政府包左你基本醫療 窮人其實自己唔未雨綢繆 自己有病時有錢再比自己額外保障 可以怪邊個? 怪政府?自己交稅又幾多? 人地加拿大英國交到成人工一半嘅稅 窮人交左幾多
條友好心唔好鳩叫阻住人地訓教啦😂
師兄真心建議你加入醫療行業 自己去感受
佢真係好客觀講個事實同情況
點解要叫人賤種?
你全家有cancer都唔會改變個事實
昵件藍絲黎。番大灣區囉吊你老母

收你果180蚊,蝕埋比你
巴打智商令人擔憂
其實病人同醫生都有責任
岩牙 其實真係同一班人黎😂 過左私家即刻好左 到底點解
睇番佢d留言就知係小朋友黎,仲活係童話世界
買保險都要你賭撚中你買既 好多時中左都賠個少少唔係包醫好
人地全民醫保制度就係用黎替代公營醫療

基本上保費有固定額,有比錢就包受保

連燈仔對眼望遠少少好唔好
你講到咁好做咩唔全世界政府都推?
啱,所以公立醫院迫爆係香港人值得擁有

利申:買咗自願醫保,慢慢訓走廊啦窮閪

以前住過有全民醫保嘅地方先知佢好,返到香港即刻出返份自願醫保
其實全世界大部份地方都係行全民醫保

行公營醫療嘅反而係少數
交稅咪又係搵得多嘅要比多啲

咁唔滿意躺平囉
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞