前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
你講撚到香港幾廿年都破產邊緣咁
屌你老味全世界邊到似香港,年年都咁多外匯儲備
而家講的赤字叫結構性赤字喎,笑撚死人咩
仆街
你唔撚對比下歐美全世界依幾廿年
邊到似香港咁樣
我唔係香港係大灣區退左休啦
不如你上嚟搵我 我請你飲喜茶
幫你規劃人生啊,等你睇嘢唔好咁短視,多謝都冇句

不如拎比ngo果堆射埋比ha? 將老綜條數全部減半?
講事實姐 呢個世界邊撚度無錢可以醫病

以上男角個朋友就係無錢醫病所以死

真野係唔岩聽嫁啦 想聽假話話我知

你一定捱得過呢關 唔洗醫都會好返

其實醫療條數年年都好撚大,不過班人連google下都懶仲係到話加加加,加到2000億好唔好
你比張圖又點
大把野可以減係要醫療
同你條柒頭講,減完都第2高支出呀
咁減邊part呀傻閪,咁撚叻,黎黎去去咪淨係識得講減公務員人工,老綜人工
第2高又點??人口又年年老化喇
醫療唔可以高?
而家香港冇錢咩
咁你一日百五
個百五個又帶埋自己呀爸呀媽老爺奶奶落來
咪要比多d錢囉
可能我講得唔好 我係話慘叫緊既呀伯都係人
憑咩個個所謂既偽人可以無視佢 自我中心到剩係得自己咁
即是阿爸冇買架車俾佢
佢應該expect自己係騎住老竇出街
因為做父母有責任食撚晒所有仔女嘅屎
政府淨係負責收稅,同出糧比公務員
公務員係冇任何責任返工做嘢
因為政府係冇必要為市民埋單
冇錢同低收入同有經濟困難係三件事
外國冇錢嗰班Homeless睇醫生係唔需要俾錢
連身份證都唔需要
simply because you are homeless

你都講唔到真話假話,剩係得笑話
邊撚度有人攞動漫嘅嘢refer to real life

聽你咁講,你應該係冇經濟困難
你去返母嬰健康院檢查吓智商🙏🏻
啟德成幢兒童醫院,嗰度幫到你。
話你兩句就發晒癲,多謝你幫人規劃人生
簡單嘅係你嘅頭腦
同意
唔怕啦,d中五毅進仔Agent都識,我有咩可能唔識
外匯儲備比你咁用法就唔叫外匯儲備喇,天才
咁要加到幾多醫療支出先夠?
2324年政府醫療開支 1248億 估政府開支16.4%
人均萬7蚊
以英國為例 2022年人均係43000
而美國佬係98000 (未計通脹)
要公立醫療系統做到英國咁
尻估要將而家政府既醫療開支x3 先得
到時候醫療開支佔政府收入50%即3744億
財政赤字會去到3935億
係唔加稅 唔加公共醫療費用
根本無可能做到
而家只可以講真係有限米煮有限飯
所以講左好多次資源問題嚟
但如果計計埋私人支出
人均醫療費用係可以去到32k (2122年data)
所以想要多d資料 一係自己諗辦法 一係加稅
香港經濟長期趨勢向下既情況,都幾難開源
唯一可以做既就學外國咁大量喺第三世界國家輸入醫護
你出HA 一半糧都大把人會狗衝
而家有公私營協作,公家錢私家照

做人唔需要咁感情用事同感性
少少野就咁嬲
係啊,但多數要由護士解決,最後仲要一齊被投訴埋
啲伯伯婆婆就係有病先入院
入到院亂叫都係老人科其中一樣情況
事實係咁樣
點樣唔合理法
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞