前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
想知大陸有事既話會點
我仲係香港
有種出嚟見個面吹個水
睇下邊個鍵戰
政府就係做資源分配架啦
你係地主奴才呀而家
有無錢都癌唔洗醫
私家都係比comment 返政府醫

保險賠完比你 等死時間好好享受用埋佢
所以保險小病小痛 ok
買危疾 都係想最後有舊錢

只有老綜 就大把資助先有得醫
啱啊,我捐咁你捐唔捐?每個人有瓦遮頭唔係我哋想嘅社會咩?我哋呢一刻afford 唔到咁咪慢慢做。好似你咁乜都覺得多餘,乜都去否定人,社會點會有進步呀。要鬧嘅人唔鬧,走去踩啲為件事好既人,你個良知係邊呀?
你唔會老 唔會病架?
他朝君體也相同
早幾日聽個同事講,私院半私家都會
撇開政府嗰筆,咁我問你一個資源平均啲嘅社會你支持先?定還是你根本認為窮人弱勢含撚社會唔應該俾機會佢哋先係正道?
無人識佢
Sorry,我唔認同你既理想社會
你要做大愛撚可以繼續,社會就係咁現實殘酷
大愛世界更加唔會進步,只會更加原地踏步不思進取
唔好講咁多,叫佢去公立比較下
太過理想化 現實就係永遠都有階級 下等人含撚係合理

其實而家綜援免費睇醫生個福利己經好大 資源分配俾佢地既已經夠多

個重點係政府收入大部分入咗中資 黨既袋 又無限放人人落嚟 政治任務大過香港民生 先會有呢個境況
資源點都唔會平均架喇
起多d公屋又話驚影響樓價
綜援又話唔做野唔抵幫
咁將d無謂錢洗落醫療到最直接幫基層,而包埋一般收入低的勞動人口
冇咩唔好
正常人應該要咁諗
得啦中二病
醫療保險一向都係每一年嘅價錢都唔同㗎啦
窮鬼會增加公共醫療負擔,建議每年增加「貧窮稅」,幅度與煙仔稅等同,無錢就等活摘器官俾武漢做人礦
都唔係既 私家會即時同你搵醫生黎 review一下d藥
呢d咁小事 公立肯定唔會咁做 一定係等聽日巡房
當然都係錢嘅問題
咁咪啫係welfare state 你愈支援得多 佢地就愈生得多 愈冇責任感 公共醫療就更加唔夠 成個就係vicious cycle

同埋咩叫弱勢社群 大部份人有手有腳唔做野 或者自己都搞唔掂仲生幾件 我見得多 我就做社福既 你唔洗同我拗 佢地已經養成一個心態就係我搞唔掂政府幫我搞 幫唔到就係冇良心 愈幫就愈懶

反而有真正需要既只係少數 佢地先係最唔公平 所以我係讚成自力更新 有手有腳就應該公立都全費 都時質素一定大大改善
聽過阿伯係咁叫唔該求下你幫我抆屎
唔緊要,大家意見唔同
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞