前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
你家人有事個時 你記住咁講
俾班醫畜搞到 轉頭生生下 夭折 難產 切撚埋子宮就
跟住先發覺搞錯報告
就真係冚家剷 啦
呢d唔係冇發生過
試過住公院
隔離阿伯成晚不停叫俾我死喇俾我死喇
嘈到訓唔到
隔離床果個天未光call晒家人嚟
天光就打包走咗
隔一陣有人又入院訓咗佢張床

想講佢真係好on9
你唔止可以落樓行
仲可以出院
冇人理
公院醫生係好忙
好多時都係吊住你命
你有cancer 應該盡快做埋啲想做/身後事
準備舒緩治療/ jump
冇得救除非發現得早切咗
亦有機會復發
cancer 100萬夠唔夠醫
Ewing sarcoma生於盆骨, 等死架啦
佢呢句叫痛到叫救命,

應該唔係指自己大聲叫咗「救命」出嚟
你唔識真係唔好咁大聲
香港人有交稅,稅項係應該用喺香港人身上
明白佢嗰種感受
等多半個鐘當有藥食 又要等九個字藥效先開始黎
會想死

另外大麻對舒緩痛楚及化療後不適有極大幫助
希望有朝一日可以藥用幫到癌症病人
你偽善到
依家病人點樣冇權益?
唔夠人手壓力爆煲 掉返轉啦 可唔可以體諒醫護唔夠人手?
老實講 佢依家依種腫瘤痛要keep住打嗎啡先止到痛 已經隔日CT keep住monitor,咁都冇權益?
個問題係起左新院擴建埋舊院
都唔夠人開晒所有病房
舊有病房就咁多 病人就愈黎愈多 錢又得咁多 人又請唔到
個問題係邊我都唔知 你話啦
仲有成日屌既急症室
真係急症其實唔慢
不過我明白人人肚痛胃痛腰痛都會覺得自己係急症
啲資本吸血鬼吸緊你同我啲血,你就喺度屌點解我哋要輸血幫自己人。社會內耗同惡性競爭多得你唔少
exact7ly同你相同遭遇,仲要個白車仔連d儀器都唔熟,係咁問"係咪咁","咦好似整錯"
樓上班撚樣一係白車狗,一係冇住過公立
事實係咁,無計㗎喎?
有錢幾時都可以轉去私家啦
好撚樣衰又做作
睇咩can同第幾期
但一般都唔夠 係好撚唔夠
閒閒地都要十幾萬一個月去醫
有幾出奇 病房死左人 笑撚住 同你講(爭未開香檳慶祝咁)你屋企人救唔返
都覺得冇乜嘢 咁顛
閑談俾你聽到算碎料啦
冇當面同你講咪算好啦
都唔好看到藥廠咁好,開發偉哥同減肥藥仲好賺
收你百二蚊一日仲想點
有病不嬲都係有錢有得醫㗎啦
如果唔係啲有錢佬點解可以咁長命
睇嚟好多醫護人員入咗呢個post
牛頭唔搭馬嘴學大陸咁囉,睇醫生平到仆街不過你要聽返政府話
上網搵吓資料香港稅收撥落醫療嘅百分比喺全世界排幾多先講啦
講真

CT/X-ray同佢隔日照
已經係幫佢打緊尖

呢啲部門平時預約係100%滿,普通預約都半年以上
咁都唔滿意真係去私家照好過。
查實呢香港公院醫病算係咁,係住院環境差d
醫你同唔俾你死,差唔多

公立醫院無話俾你好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞