前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
屙屎仲刺激
典型涼薄香港人
代表你依幾年未去過公院
係 ,但mri 公立不嬲排勁耐,佢可以申請出院 自費去照
呢啲係政府批既預算 HA都想要多啲資源多啲錢呀 但可以點
正常呀,D大醫生留喺政府已經搵小好多,現實如是。
都係英美好
有cancer都有公營醫療免費醫
師兄快啲移民
意外唔係病,算係不幸,仲有條友已經昏迷咁送入醫院,都無可能比到醫療費,同埋重傷係有逼切性,唔即刻做手術就會死,先救後付好合理。
有冇人睇完編文走去沒收返佢啲藥,佢覺得自己啲藥有用啲不如出院食返自己啲藥

我明好多人覺得入左院就會即刻止暈止痛,但事實上只係有班姑娘每4個鐘度下血壓睇你死得未,公院對喱啲長期少少嘅病,係無作用,止痛都係俾最低限度嘅止痛藥
唔想比隔離嘈到、要即時有藥、要隨時見醫生、想自出自入,佢個訴求咁又真係要有錢私家先享受到
其實都算係咁
照野去出面照再refer比公立醫已經係呢廿年共識
公立一見到你似係癌已經縮到一星期內有得睇
如果佢真係去過私家比人乜都叫你照一餐當牛咁劏過應該屌唔落公立
醫護:我地好忙,收下聲
欠撚咗你?
樓主入左院就覺得成個世界就要跟佢轉

一痛就要求食藥
入到公院咩都有電腦紀錄
未夠鐘比 ,而比左 一黎要問責二黎你overdose 又要搵醫護問責
你自己私底下食完藥 overdose 左又會比醫生屌

要求照MRI就要照MRI
建議出私家 比錢可以即照
要排公家有排 等唔到都要自費
咁啲護士都係日日要聽個世界唔係得佢一個慘
有錢就去私家喇
係咪吹緊大量輸入國際(國家)人才?
佢知私院收幾貴 就知有床位已經好好啦仲想醫生一對一?屌你你俾幾百去樓下診所睇感冒都係兩分鐘內睇完
所以咁多人移民
MRI 本身公立都要等好耐
唔係唔幫得佢排
不過佢比到錢照咪寫信比佢出私家做
院內就留比窮果班人排隊囉
其實都係合理資源分配
又唱衰香港
你自己痛到嗌救命就得
人哋阿伯痛喺度呻吟又俾你話
事實
冇人迫過窮父母生育
點解出咗事會覺得人哋老奉要幫拖呢
咁撚有品唔見你隻賤種捐錢俾佢醫, 咪撚慷他人之慨啊
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞