前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
講真果句,如果政府係正常,老左真係有返應得褔利,有限制外來人分資源。
我唔介意40%稅。
而以上所有野,香港係一定唔會做
以前都有講下撥款政治野
起碼討論正常好多有建設性
而家有理無理屌左醫蓄先
個個讚到私家服務咁好
班私家醫蓄咪又係同一出身
用腦諗下點解同一個人唔同工作環境可以咁大變化
因為好多阿姐係大陸婆
個醫院唔係得護士

我都見過類似情況,喺度對啲病人細聲講大聲笑以為人哋聽唔到

做病人唔會好受囉
原來生cancer唔係不幸
條友弱智 笑兩聲行開算
政府做得衰就係辛苦前線同市民
依家個個知道政府唔屌得,或者係屌都冇用
就直接變咗累鬥累,人民鬥人民
人哋講道理以事論事
個問題係公院啲病人都好撚toxic,試過畀個出院嘅人不停要求要止痛藥、咳水、化痰藥,逐隻加

佢純粹為咗玩個醫生想佢重新出過晒啲出院文件,因為佢態度唔好,最後醫生拒絕,個病人由負責佢嘅護士到病房經理再加兩個駐院醫生都投訴晒,唔係個別事件,啲病人又好、上司又好PUA啲staff,玩程序果啲不在少數,根本喺公院做就係畀人PUA大

重症先嚟醫、精神病、玩嘢嘅病人多數都窮,等於啲人唔想住公屋一樣,你都唔想住公屋啦,你食大家樂食撚到逸東軒咁撚樣要求,叫燒鴨要燒鵝髀味道,咩撚嘢事

正正常常睇完症,講句唔該,解釋唔清楚,問嘅時候加句可摸以解釋多次,其實少好多磨擦
慘,講到咁正氣但無人支持。如果事主係媽咪麵就可能多d人支持你
除左綜援千幾蚊點樣spare唔到 再低啲既幾百蚊已經有

除開工作不能 真係要政府養既例子外 根本就係懶/平時fing曬啲錢 真心識人萬幾蚊個月都供到 大病claim左幾廿萬

公立提供最基礎既服務已經夠 至於講質素就搞笑 免費有咩資格講質素
反正公立啲服務西到咁
根本就唔係人住
一係就學外國加稅
一係就強制全民買保險
極少數 你咁樣拎黎講就冇意思既 學有位Ching話 老豆老母做好計劃 一早買定 其實係無敵

依到個撚個個心態係 窮人含撚 有錢先有得醫 但係買保險係有錢人玩意咩 明明就係affordable 月入中位數23k 一千蚊個月好唔合理
直頭變到冷血
以前怨都唔會咁下流去怨一個已經身患重病就死的人
怨佢病怨佢窮,好似人地有份阻住自己發展咁

正常發達社會就係不斷同政府拗去照顧多d人需要
因為政府責任正正就係資源分配,而唔係大地主

當然政治野唔屌得
民生野其實仲可以鬧,而家好多人撈埋一齊,覺得全部唔屌得就走去怨基層怨病人,有時真係覺得好折墜,成班地主家奴咁撚樣
而家公立睇病咪又係用公帑資助,咪一鳩樣

如果有醫保啲醫療需要可以攤分埋比所有私家醫院、專科診所同私家醫生,減輕完公立醫院壓力,窮人重唔會因為急症室平而濫用,因為出去睇醫生都有保險claim

同埋由政府推嘅醫保個pool夠大又可以寬鬆好多,唔似私人醫保咁呢到唔包果到唔賠,咁我課金條氣都順啲呀
公立醫生剩係醫你咩
所以咪要有政府推嘅醫保制度

唔會因為年紀大拒保,病過傷過嘅唔會唔受保,有交保費就由出世包到你入棺材

行公營醫療只會將需求全部推落公營醫療體系,推全民醫保先可以將需求平分比所有服務提供者
希望個cancer 唔好折磨佢太耐
上面果班人同Steven一家一撚樣,冇能力但學人生仔,跟住話個社會冇俾機會佢地啲細路 又講到政府冇俾福利咁。若冇俾,佢用番同樣果幾舊水入私完冇話X-Ray, 醫生費都未夠俾⋯⋯仲問人做乜唔同佢做MRI…只做CT不如用納稅人嘅錢送埋你去美國就醫,搵成條team跟住日夜照顧好唔好
窮光蛋住公家醫院大房就係咁慘慘豬㗎啦!
所以我唔明點解香港無安樂死,有就解決好多問題
令我諗起The Silence of the Lambs
睇頭幾版真係睇到呆左
仲要好明顯有幾個係做緊醫護係咁喺度拋term
老師護士社工呢啲讀嘅時候都已經知道有幾大壓力,做得就唔係淨係為人工,而家佢哋喺度投訴病人多要求,病人冇禮貌,我有冇睇錯,係咪打親政府工嘅就係咁離地?

唔通我做Big Four一Team兩個人要頂十個人嘅工作,就同個客講將就吓,一係你去搵其他firm?
唔通我做旺角帝苑酒店reception就可以大條道理冇禮貌,屌個客要好服務比錢去麗晶?更加唔好講話覺得末期癌症病人好多要求,話佢地麻煩

呢度班醫護淨係捉住文做得唔好個幾點黎屌,咁醫生一日淨係出現2分鐘呢?完全冇人講過,一個病人咁辛苦有咩事都淨係比人推去問醫生,結果個醫生出現3分鐘都冇,成件事係有幾絕望?然後你班護士就怪人哋對你冇禮貌,冇錢就唔好咁多要求,唔好唔記得病人比$120唔等於政府冇補貼

叫個病人去醫管局投訴,咁你班醫護咁大壓力點解又唔去投訴?我本身都好明白好體諒前線醫護有幾辛苦,但係呢個post個幾位真係好涼薄
明明香港係有資源有條件做得更好,響呢度居然變咗醫護鬥病人
邊隻字有話唔屌得
九唔撚柒搭八
只是隔日為他照一次X光及CT

Ct照得咁密,冇癌都變有癌
跑上跑落都好麻煩。人窮命硬,唔驚。
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞