前TVB主持患癌住公院大呻似坐監?親耳聽醫護講:「有錢就有得醫,冇錢就等死囉」

740 回覆
54 Like 452 Dislike
腫瘤科病房,啲人一係因為痛,一係因為就死
MRI要排期 個個排前面既都有實際需要 條隊自然長
Ct 做到好多影響到生命既診斷 所以冇MRI既必要
同埋有得轉介佢出去私家自費照 公立轉介都有得平

止痛藥都係跟醫囑開 你痛頂多幫你加藥 但要等醫生開 唔影響生命既 麻煩等下 因為醫生oncall 睇緊n個症 隨時係其他地方急救緊 痛係唔會死人 係好涼薄但係現實
有錢出去睇 冇錢就等公立吊命 現實係咁
唔去私家醫院住獨立病房??
咁慘叫緊個個都係人 憑咩你可以唔理佢
唔止呢啲仲有d 生命監察機 有時開有聲Mode 冇事都Do。 Do。Do。

身體有有咩事
輕則 登⋯⋯登⋯⋯
重則 叮⋯叮⋯叮⋯叮

打針機又閃燈

加埋d阿伯 唉唉聲 一激動 心跳快又登⋯⋯登⋯⋯

真係人都癲
咁係事實,可以點…
住公立醫院預咗隔離床一係呻吟,一係大小便失禁,一係怪叫,一係喊…咁仲可以點…
唔怪得之前有同事明知自己患骨癌都唔去醫,寧願自己慢慢變瘦,然後自己吽死咗。
只怪自己冇錢住私家房同平民迫囉
who
人哋阿伯都係痛先呻吟,但你自己痛就要人理解
佢講到私家可以隨時俾藥佢overdose咁
我都試過問拿止痛藥,轉頭護士無咗件事。
我因為腫瘤痛入院,上病房時得推床瞓,好辛苦,難得有人出院,我問可唔可以俾我轉去普通床,護士答咗可以,轉頭執床個阿姐單打咗我15分鐘,話我係咪覺得佢哋好得閒,要佢執多張床。
自此我會袋定胃藥同Panadol,喉糖先入院,基本照顧咗自己就算。

訓個幾次
真係咁......
聽過有阿伯
係咁叫打止痛針......
香港醫畜係咁上下
只要你未死唔投訴其實你只係一舊野 唔係人
你地聽過呢個人名?
不嬲係咁

全世界都差唔多
有錢就有得醫,冇錢就等死囉」。

窮人真係唔好再生

係架 有病好撚慘
多謝回覆, 我見佢個ig話最後醫生係寫轉介信畀佢去外面照,佢話照CT加x光揾唔到異樣,所以想醫生幫佢照頭頸胸MRI睇下發生咩事
細個去探病聽到隔離啲人咁叫真係好驚
從此一段時間極度抗拒醫院呢個地方
啲人成日都話喺外國病咗咪又係返嚟醫

成日都吹奏到醫療好好
完全唔撚覺
急症室都睇唔撚到嘅
都係要俾錢醫,寧願去美國

佢講既係事實
係得香港,英國,古巴,加拿大政府先包晒醫療
大部分地方都係行社會保險、公司保險加自己比
照你咁講意外點解要救?
隔日有得照CT 仲想點 出去照又幾千
私院咪又係咁上下
D醫生護士大部份都係串過馬撚
去過泰國私院睇醫生 人地真係當你係客人
有禮貌 有耐性講解 價錢重要平過你香港
D藥重要係比7日 屌你老母啦香港醫護
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞