[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

675 回覆
2 Like 0 Dislike
sony係咁,save落電腦果陣分日期入file就得
其實folder名有得較date form
演唱會張張射燈顏色唔同,白平衡都唔同,無得一個preset搞掂哂,唯有續張拉
光啫係曝光+ev,唔係好慣preset事,你自己拉就得
演唱會其實用sony本身個pt已經幾自然,用fuji provia, leica classic 果d preset反而唔啱feel
呢個有較
旺角見到個廣告,唔拉白平衡嘅後果,黃到上火咁
一定係逐張執啲色,燈光係咁變,張張都唔同。

背景同人像主體,我會用masking 遮色片分開執
純論畫質,而家副廠同2470GM2分別唔算太大,衹係90分同100分嘅分別,通常分別係邊緣畫質方面, GM2優勢主要最大分別都衹係對焦精度上會準啲同快啲,同埋一用到A9/A1呢啲級數嘅機,連拍唔會有任何限制,所以有筆值同負擔得起嘅話就買GM2當然要平嘅話,揀副廠都唔失禮,對焦一用AFC都唔慢,睇餸食飯啦
20-70就已經好好
其實都可以諗Sony定焦副廠變焦
呢個真
2450個用途好講究鏡頭配合
暫時個價又仲係幾高
想問下FILTER係咪一定要買?

如果係有冇話要買邊款?
唔係 不過唔清楚首先可以諗最common嘅uv filter
用:保護鏡頭前玉 冇花比較保值
唔用:慳錢 遮光罩都有保護作用 前玉冇咁易花 隔少層玻璃=畫質0影響

其他類型filter就等你知道影乜題材再諗
係唔落燈情況下
依啲好睇現場光
如果光質差,後期都救唔到幾多
叫做將一張爛相變到做合格咁樣
啱啱睇完條片,真係半信半疑
ZX2抗靜電麻麻
我有兩塊,佢地係僅次於吸塵機Marumi Prime Lens Protect嘅吸塵filter
日本廠好簡單,你見佢冇攞出來做賣點,你就知佢邊方面唔掂

另外,Marumi 大部分鏡(除左佢真係冇標防靜電嘅prime),防塵效果係我用過裏面最好,個廠YouTube一大堆test video

Nikon Arcest 1可能差些少,但二代都唔算黐塵。
你地學影相既, 有冇邊d書/source去學 空間/透視想有系統打好d根基
睇多啲相集畫集 去吓美術館
直接睇相去學影相角度都得, 但係底層個logic都要學下
如果唔係好易一知半解
https://www.instagram.com/p/C7PEyQtR2gr/
影多啲 同一個shot影多幾張唔有少少唔同嘅framing同角度 返到去執相果時compare下邊張好啲 應該會有幾張特別pop out even係影緊同一樣野之後分析下 夾下個背景啲野 影多左有經驗應該會越黎越好
衰啲講剩係拎直位都差好多同埋初初唔覺啲相對唔直
明白,都要實戰大量影下先應該起碼基本野唔好咁易錯先
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞