[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
有時其實要靠光源先營做到個銳利效果

光源唔靚 支鏡利 影出黎覺得唔利
有wide有standard
優先補焦段梗係入支70200
係wo睇黎下枝鏡最少都f1.4
70-200咩場合用多? 驚買咗最後唔係成日用到
F0.95
5皮
人 車 花 景 街 動物 運動
仲萬金油過2470不過要接受到佢大大碌
冇燈純粹開咗房門透少少光
你手定都要加埋隻狗定wor
所以要教佢stay
跑緊我真係唔使影
你地d狗狗都好鐘意笑幾開心
你呢張iso 12800嚟講
我覺得張相表現算OK,可收貨
師兄去旅行都會拎70-200?
好既
影相為主嘅trip一定帶
成kg
天涯鏡主打方便啫,影到就算
低光嘅話跑緊影到都哂哂地氣
好似motion blur
motion blur 加 high iso noise排名不分先後 轉頭返去denoise左去睇下會點先
太詳細既野唔係依版講
有興趣了解可以上網搵下dpi依啲資料
以前1DX 12MP咪一樣印到成層樓咁高
日常接觸到既圖像.除左自己打開電腦放大400% J張相外
有幾多係會比你show到60MP
但問題係自己J都好..高iso差放大都係睇noise或者睇油畫

而家"暫時"高像素要顧慮既太多
電腦,SD,HDD,淨係sony機個card sort都好限制左佢依類機既連拍同成本
所以我先話閒用既巴打唔洗硬要追pixel
假設500張相你未必要張張放大J,假如有一張半張遇到唔夠pixel先後期攪
但要ai Denoise 200張raw file都幾曬時間

*至於有傻9話放大張相會"失真"問題依個笑話
其實個raw file入唔同software(LR/C1)
就算類近setting出嚟張jpg都唔同色同唔sharpness,咁邊隻先係"真"?
淨係Ai Denoise,de走d noise都已經係個software運算出嚟啦,咁咪又都係失真
最後係咪要直出raw檔先夠真?
A93+50.2
但A93個iso又係令我卻步
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞