[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

675 回覆
2 Like 0 Dislike
sony刀法
要聞相咁買a7r5
S Line 唔係枝枝勁過GM

不過Sline 多F/1.8, GM係多F/1.4 F/1.2
升姐,話唔定a7v有其他feature 仲吸引
都係,都要睇到時個比較
Sony d 1.8個外型好似完全冇設計咁
nikon啱啱出支35 f1.4 S都唔係
想整枝1635gm2, 香港邊間買水好? thanks chings
對焦同gm支135比又慢又嘈
2023年都仲係用緊stm對焦
畫質又唔係好過gm
係除左散景d波波圓同無咩暗角之外唔係全面優勝過gm
但係要俾多一倍價錢去換
果支無S,cheap野黎,銳度仲差過35 1.8S
不過好似好平

罪大死都唔出依條line 比啲大光圈撚/虛化撚,迫人上gm
你可以揀sigma
出黎無用,畫質唔係最勁價錢唔係最平半天吊,大家只會會去買副廠旗艦
Sigma Samyang 無Z mount鏡頭,nikon先會咁出
Sigma 同samyang 兩支都重好多
35 1.4 無計,35GM本身就係神鏡
你要平過佢,點都有d犧牲
唯卓仕都準備出Emount 35 1.4同 35 1.2,不過仲係powerpoint,未有展出過
其實Sony 堆1.8 G 鏡都平/輕 ,大光圈啦
除咗20mm仲有邊支係1.8G
舊嗰堆1.8鏡話晒都好早期
55 1.8ZA 2014年
85 1.8 2017年
50 1.8 2016年
35 1.8 2019年

比較後期嘅20 1.8G 都2020年,又有光圈環,又細支,外型仲靚仔過Nikon 支20 1.8S
買得萬幾蚊級數嘅鏡就唔多建議為咗慳嗰兩仟幾蚊買水貨
20 1.8有掛g 字
唔知仲可唔可以當同系列
咁55 1.8都掛藍標,初出嗰陣都要六仟幾蚊㖭,咁多年到而家先跌到三仟幾蚊

咁Nikon 堆1.8多支支都係S-line,仲貴過罪大嘅1.8蔡同G,所以我會當20 1.8同55 1.8ZA都係同系列
宜家G好似係代表畫質勁但係光圈細嘅系列
好似40G 2070G 咁
而且都唔算平
講起格離
見新出果枝35.4咁細枝有d衝動買部zf黎搭
師兄係咪富豪換嚟換去仲有貨
重返喺部機度
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞