[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

806 回覆
3 Like 0 Dislike
老實講,我都唔想排斥佢咁
我自己都龍友,但真係完全唔明第一行,你企梯做乜撚野姐
仲要前面一望無際任影
有啲人就係咁仆街
損人不利己
等下,A75 會戰勝歸來
試tamron 50300
用auto iso,陰天下iso郁啲就幾千
真係有啲唔慣

係咪用左FL濾鏡
btw隻貓係咪你你有埋道具車同佢影相咁識玩
你主體黑色 佢個auto iso 又會更高
流浪貓
咁啱有人帶遙控車去公園玩
做乜影我
媽 好毒呀
係真唔係呀
原來你真人係咁串既
如果平時有影晒arw+jpg既, 因為平時係lightroom睇相, 直接del, 又或者用AI DENOISE生成左dng檔
所以有時會arw有而jpg冇/ jpg有而arw冇 ->所以有時會好亂
所以要搵出邊一邊唔一樣, 再del左張相佢

用python就好易搞
唔洗識好多code既野
用poe/open ai問, 佢gen個python程式比你

首先平時我會係20240629裝n張jpg+arw folder(入面會裝對應既n張arw)
以下咁問poe/open ai------------------------------------------
寫個PYTHON

第1步:
可以檢測2個名為arw和20240629的文件夾(不包括子文件夾)內的所有檔案的檔名(不包括副檔名), 把arw有但20240629沒有, 或20240629有但arw沒有的, 都分別顯示出來
就是在比對時不考慮副檔名

第2步:
在printf輸出顯示結果時, 才把這些檔名(連同副檔名)都顯示出來, 以及把對應數目都顯示出來

第3步:
在文件夾20240629中新建一個新的文件夾(命為"多左出黎既"), 把這些檔案(不包括.dng檔)移動到"多左出黎既"的文件夾中
------------------------------------------------------

跟住係"多左出黎既"既文件夾入面, 可以check多次係咪真係要del呢d相, 跟住人手將呢個folder del左佢咁就ok

你地可以自己根據需要, 改下個問法
del嗰陣兩邊一齊del咪得
lightroom淨睇arw
有時電腦folder直接睇jpg
所以成日raw同jpg唔太對等
乜都唔del冇煩惱
A7V一出好大可能2皮多D
除左智障同三島外,都等多半年16000先買啦
基準系又基本每個位都升少少,但係唔會打得到RS91
不過有A7C2之後,都唔會建議買A74
咁又唔好標籤一出就買係智障
早買早享受,遲買平好多舊
呢個係必然道理(除左metal build同富士)
A7cii同cr都好多人等左好耐
唔差幾千衝第一水
等佢好耐
A7C2好過A74??

手感硬係覺得差D
目一巴原來係heidi
早買都要話智障
幾千蚊好多人心目中只係當散紙
如果係HIGH END早買早享受係正確
但係呢D水桶機
本身優勢係價格而唔係極限性能
當然如果SONY HK開售抵過美金價都得既
但係呢種情況好少
佢又唔係HIGH END
抵一D對焦和防震少少改善
EVF弱D同冇左CF卡
作為基準系工作屬性冇RS91咁突出,C2明顯就比較好
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞