[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
唔夠光就係唔夠光
落腳/落燈/大光圈/上中幅/揀低像素機
我而家係邊行邊影 雀/人/車

相機像素應該唔會降落去, 因為我當初買相機(a7r5)個原因就係要屌打手機細節畫質

係咪f1.4解君愁
LR落denoise其實3200 6400都唔係咁差
除非你要求高
吓 就算你用支28200 iso 上到12800 都應該係屌打手機
基本上呢枝鏡,如果個環境個iso要上到,唔好話上到iso12800,就算上到iso6000,盲測都未必睇到邊個係手機影

16k ISOLR denoise 100都用得吓
可能我要求太高
冇可能分唔到喎
低光先易見到分別
呢個癲
未試過較到100
你係咪用電腦100%睇先

喺手機睇嘅話就未必分到
我就係想d細節放大有咁既質感,清亮乾淨,唔想好肉濛濛地
我全部係電腦4k mon睇
高ISO denoise完係會乾淨
但啲質感比noise遮到應該冇可能recover到啦
可能我perfer乾淨同細節多d真係,當然唔係下下環境都要上到iso5,6000咁所以想前期就解決

因為recover既話,我都知係硬件問題,暫時冇得點搞
或者你放張覺得接受唔到嘅相出嚟
睇下係咪真係你自己要求太高

有時管理下自己期望
件器材會用得開心啲
我聽日試下放下d我認為唔太得既相上黎而家上左床
咁最簡單真係執支大光圈先
你想屌打手機細節唔等於要用A7R5
鏡頭質素..光圈大細…相機setting…光質更重要

A7R5依類機要揸乾佢
打燈加indoor先叫做會好啲

你邊行邊影仲要影雀(遠既野)/車(快既野)
依啲快既野咁夾法一定差
可能試下A74加20-70/70-200
相質一定滿意過你a7r5夾28-200
得閒帶多張sd同a7r5 28-200去showroom做ab test
(我就做過test先咁講)

仲有唔好誤解像素越多越好
要睇返當時科技同間廠肯唔肯比你

而家Sony咁多部機..a7r5個60MP根本係夾硬谷出嚟(依代我覺得純粹改善機身操控多)
依部機除左daylight同studio shoot外我都少用
Ai denoise又曬時間
12秒一張

A7R5 唔夠光點都要落燈/閃
得罪講句
過左800iso 就要落denoise 咁濟
因張相像素夠高
一放大自然覺得d noise 好勁
而家習慣100都照denoise
shadow推少少有時都幾顯眼

認同a7RV啲像素少少谷出嚟
放大到100%咩靚鏡都feel到少少soft
可能FF個底support唔到咁高res
100 都denoise 冇問題
等姐
我唔敢講FF size極限係幾多MP
科技係無限,或者改少少野可能已經有大突破

但我覺得A7R5就係cmos無大改進情況下谷大個pixel上市既產品
同埋sony機兩代一大改都係慣性
唯有期待下A7R6囉
A7R5部機iso真係有少少拎唔到平衡
所以我自己就室內或者日光先會用
打燈都好,如果影outdoor大wide shot,或者全身既相
支燈根本cover唔到所有位,之後後景都係好多渣又要拎去Ai Denoise
有啲曬自己時間(真係咁得閒都可以既,純粹我自己角度唔明點解要玩)

依幾年我交相比客,都係24-3xMP,就算印地鐵印巴士都無唔夠pixel用
除左上年影樓盤大wide shot咁先用過60MP比客
所以我覺得用唔着咁大像素影完又拎返去到denoise...不如直接降返A74或者升到A1仲好
有專業人士既comment了
原來你地印咁大張廣告都係用3xmp
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞