[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

675 回覆
2 Like 0 Dislike
機細左輕左 好覺
唔少人C2/CR駁炮鏡用
唔會用原裝啦...
泥康zf 8xx g
1635GM2 個價做咩西冧?
係咪入貨好時機,定仲有得等
毒氣室$15490
誠哥$15190

過咗生日月份,出年先有得做水魚
用得2470GM2就唔使諗,更加要揀A7R5,機同鏡手握嘅平衡好影響操作使用體驗, 淨係個四軸Mon加EVF同CFE-A卡已經可以唔使諗CR

個四軸Mon構圖用橫倒又得,直倒又得

個EVF大同清好多,對焦中唔中一眼望到

六仟萬像素咁大,一用連拍,CFE-A輕鬆處理,唔使等

而且A7R5 有joystick,你由A7R3昇到去A7R5 係無縫交接,一用就手,而且提升感直接,換無joystick 嘅CR你反而有機會唔慣,所以唔使諗,揀A7R5
夠唔少人用APSC駁長炮啦豬閪
2470GM2配A7C系列頭重尾輕,人哋巴打講嘅係事實人哋係好心提一提人哋,死大陸仔 reganlam
睇左一輪網上唔多人玩laowa 10mm f2.8
未買過laowa 係咪官網買最正路?

雖然有1635gm2 但都覺得差好撚遠

下一支最期待既係2470f2, 感覺旅行有呢支同laowa10mm 已經夠做
好羨慕你d構圖點解可以度得咁靚
今日係成成拎咗,應該多支都冇,職員話如果10日內有問題要換要至少等第二批到貨之後先有得換

咁正?? 我諗住聽日買喎

咁計出面可能低過萬五
price.com.hk 呢刻報價都冇毒氣室同誠哥咁平
唔知咩事突然個價跌咁快
正,我上兩星期問dcfever 係15680慳返幾舊都好
我覺得crop相做下2次構圖,對訓練構圖有啲幫助

反正你用緊高像素機,影嗰時可以預鬆啲影wide少少,執相時就多啲空間crop相,試下唔同crop法睇下點樣可以令張相好睇啲
影景冇問題
影人後製crop會蝕咗啲淺景深
所以盡量迫緊自己直出都要有咁上下構圖
好似有狗覆左我但係冇提示
無辦法,都預咗主要拎出去日頭用夜晚唯有乖乖地換鏡
我最尾買 A7CR. 部身真係輕D, 輕D
主要viewfinder, mon 輕D 差D.
連拍短D..
最好拎上手自己試下個機身。
預左日頭用+夜晚腳架影景
室內唔洗諗 焦距長+光圈細變相iso要好高
室內+夜會用大光圈定焦
旅遊/日頭用呢枝應該好好用
Slide用家
用重鏡果時加返佢座, 我覺得ok
其實都知道,自己平時夜晚出去用,枝F4光圈都已經要收埋
只係尋晚夜媽媽心急試玩試完有感而發啫
上面有晒作例f4夜晚一啲都唔失禮
除非去到好長焦
Cr c2 用500g樓下既鏡好好拎
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞