[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
岩岩我諗到樣野
係咪影d郁既野, 有d環境就算唔太夠光, 點都唔好想慳iso->而較到快門速度係低, 因為連ai denoise都救唔到果下motion blur
motion blur 冇得救 低光+動態好難搞
motion blur冇得救的寧願硬食noise
上圖f/1.4 1/250 16k ISO
我夜晚放狗之前都係頂盡去到16k iso 再上denoise完都係一舊野
咁我可能有20%-30%既相係咁, 諗住佢郁得唔太快就降左少少快門速度
係wo, 冇motion blur既話, 咁點都有得救wo
是咪狗狗郁太快, 其實有motion blur
影得多大概知快門幾多會走得甩
同埋仲有分有啲zoom 100%先見到blur同埋唔放大都blur 前者有時都可以用得返嘅
明白咁我應該要再試下調較下個快門速度先
主要係太黑 同埋隻狗係度hea hea hea最少都1/100先唔會motion blur 不過最近放狗帶埋支LED係身 好少機會用到咁高iso
明白, 不過影動物, 太暗環境, 其實都好難還原一條條數毛
iso高係多iso noise成品係冇咁好睇 但如果係motion blur係直接收皮 所以比我揀我會令願high iso都唔要motion blur 咁當然如果想拎個sweet spot 係低光環境又唔motion blur又盡量唔好高iso就好考經驗

我iso個hard deck會set到12800~16000 跟住有時會用埋連拍黎賭佢有個短暫時間冇咁郁中間可以影到一張可用嘅都試過
所以冇人會夜晚打雀
頂多打自己隻雀仔
好睇情景 有啲位都ok
屌 我笑點低笑左
晚晚都會
有無一條條數毛?
本身有支16-35 GM II 同跟機嘅kit鏡
主要係平時去旅行或者去戶外玩影景影人
想問吓再買應該買50定焦大光圈定24-70好
你呢2張都好ok wo,細節毛毛都睇到

呢個點睇,直出jpg未加工過
暫時用過最高都係6400 對我嚟講收貨啦

6400黎講,認同
上面果2張iso先500同1000 咁岩係坐定定影同埋有少少光係另一邊個covered walkway滲過黎
唔錯唔錯,你呢2個用咩鏡
咪寫埋比你睇
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞