[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
tamron FB就係6月17出post話首批sold out
第二批貨要到7月25
咁慘咁可能上面位巴打真係咁啱踩中第二批
有冇咁好彩呀
好彩未旅行
如果影模型,應該用咩對焦模式好
影對焦包圍就揀個距離近相機既focus點做開始
手動去校就準d

zv-e10 mk2
我平時影風景加火車,之前用A7M3+16-35 f4 ZA+50 1.8+sony 70-300mm。

最近想升級。機身及鏡頭配搭,我諗緊
二手A7R4+二手sony 16-35 2.8一代+行貨tamron 50-400mm

行貨A7C2+行貨sony 20-70 f4+ 二手sony 100-400mm
應該選擇邊個方案好,麻煩晒各位巴打🙇‍♂️🙇‍♂️🙏
我會揀a7c2嗰set
佢個AI focus可以認火車
同埋呢set個af應該快同準啲
麻煩晒巴打🙇‍♂️🙇‍♂️🙏🙏
唔夠budget唔急有冇諗過up鏡先
a7iii用住先 等a7v換埋就perfect池
近幾年
Sony 有1020
Tamron 有1120
Sigma 有1018

完全諗唔到理由買一支出咗十年嘅鏡
除非搵到支只係用左三四年又平嘅二手
之前問POE問左幾次, 整到個PYTHON, 係可以幫你sort同一個file入面所有.JPG既相既快門速度, 做個統計, 仲有得點開佢打開返張相

岩用可以拎去
https://quickshare.samsungcloud.com/76VQfFtyYDuT
淨係改左呢行既 base_dir = 'B:/' 做你果個path就ok
我反而係整script跟返日子開folder 裝
ExifToolGUI做到同一樣嘢有埋barchart睇
即係點樣,唔明

平時我d相都係分開一個個folder裝係電腦
20240629,20240701 咁
跟住我有時想睇返邊d相用咩快門影,就用呢個python
咁正,試下先等我
本身sd card 裝住d folder 名係 頭四位folder 數字 2001MMDD

總之有d 反智
要下下手動改返做
YYYY-MM-DD

因為以前A7 年依個sony play memories 係有個import function
將你既file 自動變成上面format import to folder

然後個function 係新sony app 冇左
咁唯有整script 做
搞咁多嘢做乜
Lightroom有得filter by shutter speed
係wo,日期名呢個真係有d反智,連我a7r5都冇得咁校,日日都係電腦自己新增20240701既folder之後,先至拖相入呢個folder咁
可能我呢幾日放假太得閒,整色整水
師兄 我見你d setting 都幾複雜
唔好玩9自己

之前好似有師兄話想入場影女
索尼罪大惡極,啱啱旺角同FD食飯,就買咗支鏡頭返屋企🤧
原廠追焦好d

吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞