[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
街貓仔黎,一打燈一定走
可以一試
再up多次

原來本身呢張相就係咁既畫質
街貓見開人應該唔怕
當然你唔好一野衝埋去
不如俾張raw 來玩下
有D係開草叢既貓, 一見到人好易就走

你試下
A7c2用咗1個星期賣咗 轉返standard zoom 舒服晒

拎嚟細執玩咗下
D顏色出返晒黎
試玩下
啲noise真係幾勁
正想講,你張JPG執過?
啲色灰哂
原圖啲色出好多,稍為執過等佢pop些少

full size JPG, denoise w/ PureRaw 2
https://www.mediafire.com/file/s92se562umbga9g/20240617-HAH00780-ARW_DxO-1.jpg/file
其實咁樣大家試執都幾好玩
明顯睇到唔同人有唔同喜好、取向
可能有手震都唔定
完全冇郁過, 張JPG係相機直出黎
你有幾多個AI DENOISE既軟件
你用呢個PureRaw 2既AI DENOISE, 係呢張圖黎講算係最好, D毛毛走返晒出黎
對焦,防震算ok,主要係始終遠,而28200 tele段真係矇返少少。
癲狗三八又是時候搶開POST
我主要用DxO Photolab ,不過得PureRaw2先有最好嘅DeepDrimeXD2,所以買埋
頭係用PR2做完denoise,先喺PL執。

有興趣可以等Photolab 8出左(9/10月,到時會有埋DPXD2),download 個試用版來玩。而家你都可以down PureRaw2嘅試用版玩下先,冇水印。

不過其實Adobe Denoise AI都唔差,你本身有冇用過?
幾正
都係

BTW今日試左影D花, 發覺好多時隊到部機落地下影, 個快門要較快D先得, 如果唔係好難渣穩而有motion blur
今日試左iso由得比佢衝上去12800
左係[相機jpg直出], 右係[做完ai denoise -> 再拉高d銳化]
右邊又幾靚
點解會變色

另外,睇返你影嘅一堆相同要求,似乎70200GM2/T70180G2會幾啱你

買鏡以外,一支腳架仔都可能幾幫到手
https://amzn.asia/d/03aRiRmc
岩岩youtube睇, dxo果個ai denoise, 好似真係好勁, d細節係可以出返到黎

而家我淨係訂閱緊lightroom+photoshop咋, 有用佢個ai denoise, 不過唔常用住, 因為顯卡唔夠力, 10分鐘一張
好羨慕你地半分鐘唔洗就一張
28200其實防震都冇
我淨係lightroom ai denoise 70, 跟住再拉高銳化半徑果d
地上d小粒粒又真係同原先唔同左色可能個ai

btw腳架係咪用擰實既會好語用啪實果d
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞