[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

1001 回覆
3 Like 0 Dislike
條On9仔睇錯三島留言以為我講,你估我想打咁多字
成日屈9人
唔覺得有咩技術含量
成件事只係一個人理解一句說話變為咩意思

就好似我話正常人一餐食一碗飯就夠
然後就拉左個幾日無食飯既肥仔話唔撚夠食一樣
你打咁西多字有撚用咩傻9
自己話交相印巴士地鐵都夠用 又扮冇撚講過
如果係印4sheet洗撚強調地鐵都夠用

又要屈我屈你了
同下面個段計dpi ppi唔知你想表達乜9野
我冇話過要原相夠size印12sheet
只係可以谷少d咪谷少d
有ai denoise 你係唔係要影過萬iso去de
咁明唔明病就抖多d啦傻豬 用個西腦亂咁諗

同埋你講咩留位做design就更顯得你無知
影廣告一定會影多d天地比人crop design出唔同倒要夠素材去extend 就算你廣告見到張相crop得tight
都唔代表佢影得tight

不過我爆左哩個post唔會再入黎留言
你繼續係到做行內人點班傻仔啦
記得叫班傻仔唔好再爆閘撩我玩 你都咪撚再係到召喚我
我就唔會再入黎煩你
自己理解有問題又想屈人
我已經退左休 日日係屋企就係畫畫 睇書同上連登9up
你要玩罵戰 我可以日日同你玩
唔關三島事 咪賴人
三島就算貼d on9圖都好
佢都唔會係到亂咁咬 同好似你咁講埋d弱智野扮權威係你單單打打 我先入黎慢慢同你玩
口同鼻拗無意思
咁咪由啲觀眾點評依單"所謂隻揪"
但三島話緊你仲幫我澄清又睇唔到
[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii
https://lih.kg/CuHReMX

一定係我屈三島啦啊豬閪
我高興比佢屌得唔得
佢幫你澄清關我撚事我再講一次 我入黎同你玩
係你撩我玩先 我係好撚被動 不過我好撚得閒
一時做廣告又好,一時退休又好,白卡做成失業都好
你鍾意囉,話知你洗sony版都對我零影響
我講完我既野,睇果班巴打自然有定論

你講到我會因為你留言所以好驚咁?是咪On9
做廣告唔退得休 你個腦做乜9
我幾時有話你要驚我
係你講到比我煩咁 我咪叫你唔好撩我玩 我咪唔煩你
咁明唔明
撩你?咪睇得自己太重,認gm狗都認唔切
我同三島講等陣gm狗見到又無神神話我大支野啊其實關你撚事咩
你都無講過做乜會有個"又"字啊on9仔

我由始至終都講緊一號機啦
我同三島傾緊野自己加把嘴仲話撩你玩
退休悶撚到想R水就搵第個啦
又重複哩個話題
我唔只悶 仲比老婆屌到有d心理唔平衡
搵你吹下水得唔得
試過影得淨深太深,用佢黎做背景blur,不過似係p個blur出黎唔太岩位
有 唔去專登睇的話呃得下人
講開ai denoise, 你地有無用埋lens blur
試過影得淨深太深,用佢黎做背景blur,不過似係p個blur出黎唔太岩位

景深*
想問你地點set sony部機,令佢直出/raw d相d色冇咁單調缺味因為好似預設既,有d黃有d灰有d單調
暫時諗到校 自動白平衡:白
風格外觀: vv/FL
以前我都會改
依家長期st

反正返去執raw
我自己喺DxO Photolab整左一堆preset,主要係搞contrast/auto HDR/拉curve/某幾隻色改少少saturation同brightness.

景/人像preset各有幾個,通常都幾萬用。
落完之後先再玩仔細啲,經常再落埋film simulation。
一用lens blur部腦就拖到好慢
已經係用緊m3 pro
唔算係低階嘅機
明白
Vv d色水幾好
Fl影下建築/街就靚d
你而家執相係咪主力用dxo已少用lightroon
我試過整完d present好似apply第張相有d怪怪地可能要學下調色原理
FL, NT, IN 有時SH都會用 入到LR都係用返果啲profile黎做個底黎執 正常你FL同VV味精咁重嘅profile應該夠做

white balance冇乜特別我都係set auto算 除非測得好柒係咁跳 有時會轉standard, white同ambient
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞