[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

807 回覆
3 Like 0 Dislike
發現又有人負皮
壓力幾大下個位朋友仔
咪由佢負,我戶口又唔會少左錢
見到d人好似gm狗咁記仇我就最開心
有班Mon post仔日日無所是事,浪費光陰逼自己去睇埋啲冇能力參與,又冇興趣嘅discussion,求嘅係好勤力咁每個post㩒個手指公去「表達」自己,等自己有返些少存在感?

諗起都覺得可憐
巴打收到電話先去?
C系既機手感好差
係,尋日朝早佢哋打嚟話拎得
可能佢覺得大家食負皮會好hurt

新手買c2定r4二手好,個價差唔多。
ai對焦真係咁勁?
想問大家如果要買第一枝定焦 40mm f2.5 同55mm f1.8 會點揀?

暫時有枝20-70 想買枝定焦影下淺景深同夜晚出街用
55 1.8

有錢上埋GM
睇你需唔需要6000萬像素咖啫
我自己就覺得好需要嘅
Ai對焦確實係幾撚勁
閃光燈同步速度都係一個值得考慮嘅地方
a7r4 1/250,a7c2 1/160
其實都唔駛
基本上攞500克以上鏡頭其實都要左手撐住
1KG以上單手好難拎

重鏡個力更加落晒右手
加底座就係需要右手接觸面大啲
但係我個人右手通常唔會抓得咁死
去旅行時都夜晚係1635PZ插住唔換
其實有支35 1.8但係都冇變焦咁方便,ISO高就由得佢
不過我係同50-400雙機雙鏡,先懶得再攞多啲鏡
如果唔介意冇creative look,R4真係幾正
不過我等CR二手
有2070又想玩錢景深我會推55 1.8
仲心大心細緊訂唔訂Tamrom枝50 300

本身得14 同2875,黎緊歐遊想配多支長焦,平時去公園影下寵物都得,見枝50-300 6百幾g好輕便好抵玩。另一個諗法就係直接攻頂70 200 gm,但就重多60% & 少左100mm。

如果筆直唔係問題,但考慮輕便同用法/實用性,咁多位巴打有冇咩建議 或者仲有冇其他選擇?感謝
兩支都有 覺得 買35 1.8 /sigma 35 f2好啲
35室內食飯影到相 55 1.8 最近對焦距離有限 難影啲
40 f2.5 都擁有過 定焦黎講 光圈感覺唔夠大 焦段都唔算太啱我心水 感覺唔夠wide 又唔夠窄 奇怪啲 係畫質真係幾好
年尾會出a7v?

而家買a7 iv係咪好on9
但人地話目的係夜晚出街用,唔係要室內影食物
你又邊到聽番黎今年尾出
想問如果行山嘅話大家會帶乜鏡
已經有14.8 gm
想帶多支輕便嘅定焦
35 1.4
直攻頂
50-300
有時唔明室內影食物有乜好影
餐廳啲閪燈快手用電話影好過
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞