[Sony/罪大滔天]相機集中討論區 (136) 幾時出85gmii

675 回覆
2 Like 0 Dislike
計咗總數,如果買晒F1.8大軍,價錢如下:
Nikon $22280
SONY $15450

SONY 係比NIKON 平$6830,夠用嚟買支龍仔2870 f2.8 G2 / 28-200 f2.8-5.6都仲有錢找嚟買filter

人在外國
落唔到x2
咁抵玩!!!想衝
2X咁貴畫質又跌咁Q多
俾我買Sigma 105
上SONY 度撚下支鏡睇下啱唔啱心水先啦
係wor
仲勁勤力負到最上面回覆
係wo,又要拎機去試玩下
有冇巴打玩過福仔 e mount 50mm f1.0?
係咪無合蕉提示?畫汁如何?
諗緊屌佢定屌返50.2GM算
睇返評測,E Mount native遠好過M mount用adapter:
https://www.fredmiranda.com/forum/topic/1853920/0
追唔追到50.2GM就可能要另外自己比較,Fredmiranda 應該有CV50.1 M-Mount vs 50.2Gm on Sony body

似乎值得考慮
原來50 1.8 咁平
咁我6700買定支50 1.8係咪都抵
手動鏡就算有合焦提示, 個人覺得都唔太準成日對偏左
支50 1.8係FF鏡
插係6700會變咗85mm
其實真係唔洗乜提示,影左半年CV35APO,對完返來覺得唔準嘅相接近零

返而自動對焦就算影景,偶爾都會有張miss
可能我要用多d先get到個提示係點樣先係最準
我最近買左支viltrox 27mm 1.2
雖然有啲重但係畫質又真係幾好
所以都想試下買多支焦距長啲又唔會太重嘅鏡
補幾多先 有枝用過一兩次
買50 1.8真係不如買55 1.8
咁係85GM太舊啫
Sigma 85 DGDN 屌打
我果支新買無耐 真係想補錢換既再傾傾
85GM 2016年出
85 1.8 2017年出
罪大謹相差一年就支解像力拍得住85GM又平一大截嘅85 1.8,呢啲唔係叫良心咁叫乜

Sigma 85 DGDN屌打?
支Sigma 係2020年先出,比GM遲4年出,係得解像力同重量比GM贏少少,但高反差背光情況下,GM嘅對比度,顏色保留同抗眩光能力都比sigma 優勝,而且散景更柔和,係幾年前爆炸頭將兩支對比嘅結果,何來屌打
咁我都係三個月度姐

唔太過份既話隨時換得
唉 GM2幾時出 手持50.4 正到啪啪聲
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞