有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
咪話張單寫明漏報唔賠,依家咪唔賠
咁都係公司責任
嫌風險大都可以寫明啲客要去指定地方做自費身體檢查先會簽張單
#171有解釋
咪話張單寫明漏報唔賠
洗撚搞其他嘢
我咪解釋查你要時間,一開波搵嘢拖住你先
一開波就知道哂你漏報乜嘢咩?用吓常識好唔好
#171有解釋,其實無漏報
因為背痛都係骨質疏鬆症狀
睇醫生個病人同醫生都當晒關骨質疏鬆事

今次真係保險公司bad luck又唔認數
我想講係漏報果part
#171有解釋,其實無漏報
因為背痛都係骨質疏鬆症狀
睇醫生個病人同醫生都當晒關骨質疏鬆事

今次真係保險公司bad luck又唔認數
我咪解釋查你要時間,一開波是但搵嘢拖住先,換時間先查到漏報眼矇頭痛
一開波就知道哂你漏報乜嘢咩?用吓常識好唔好
我咪解釋查你要時間,一開波搵嘢拖住你

你係咪唔明我講乜
唔係,如果傷風感冒持續,醫唔好,要睇專科,例如耳鼻喉科/ 呼吸系統科,再做進一步檢查,例如X光,鼻內窺鏡,咁樣要報好正常姐。
又一隻保險狗發現
都係果句
咁我血癌漏報感冒都唔駛賠了
保險公司又win
如果你有能力極短時間就查到人漏報咩,保險公司一定肯天價請你,你咁有效率
所以我咪話唔好買保險
啲錢留嚟做身體檢查
問題係血癌嘅感冒其實係會醫好呀文盲保險狗

只係會intermittent,隔幾個月又感冒
一般唔會發現係關血癌事,以為又係流感轉季病only
咪係,佢自己有錢去太空醫病都無問題。
所以唔好買保險
winwin,保險公司唔洗賠俾你,你又唔洗白交保費
係,所以我無買
我舊公司老細都有大家唔好買醫保,浪費金錢(但公司醫保佢有供)
上面隻part time保險狗仲叫人上太空醫
人地腦癌都咁態度難怪做保險同做狗無分別
老人家邊個冇頭暈身慶
大把人三十歲後都周身骨痛
由頭到腳逐個小病都報咩

保險公司點解初頭check 唔到
到人地claim 錢先黎check 到
定特登氹人落搭受佢保 claim 錢先黎踢單呀
所以我唔幫買保險既事主,亦同時叫人唔好買保險,而且叫大家要定時做身體檢查,一般醫生係唔會有資源憑少少症狀就知係咩病,但同時有啲嚴重疾病開頭真係果啲輕微症狀,如果輕視咗只會錯失最佳治療時間

66歲先買醫保又唔做身體檢查,根本係壞例子
所以咪要定時做身體檢查,事實今次真係腦癌末期
岩啊,第一步就係查曬公立醫院病歷,之後查曬全港私家醫院睇下有無做手術,最後仲要check 埋大陸醫療紀錄,要幾個月差唔多啦。 你知公立醫院做野慢架啦,已經覆得算快。 宜家保險公司就係「地毯式」搵曬全部懷疑漏報紀錄去踢張保單ma 。
你試下由出世開始填病歷到投保嗰刻
邊年邊月邊日有喉嚨痛都報埋
睇下佢受唔受保
Pin
條片咪有講用咗半年去查囉,半年咩都查到啦,保險公司有最終理賠結果去踢人保唔係已經查清楚晒受保人咩?
唔夠事主講就求其再搵多兩樣病歷出嚟?咁佢個理賠程序都幾兒戲同霸道喎,根本就係龍門任搬,容乜易每隔一兩個禮拜又摷其他病歷出嚟講㗎?
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞