有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
咪係,佢一路鬧,但原來係有買保險。 不如快手cut 單食兩餸飯咪算。 😆😆

好似殯儀之星,逢係名人出殯要走去曝光囉
啲保險狗,簽單之後又唔想跟單,又要話俾人知自己有做嘢,咪就係日日靠啲客入醫院走去打卡囉,話幫人claim到錢

都係嗰句啦,幾萬幾千一定得,過50萬嗰啲一定慢慢同你驗屍咁驗,最好搵個理由踢你走
Push
死臭雞,醫療保險梗係要買啦,買黎保障自己

不過就一定唔撚係同你呢啲死臭雞去買,死臭雞保險閪,最撚鍾意靠床單開保單,又或者講啲唔講啲,買完之後等個客就claim唔到錢
邊個話 你無實際生產,要不停靠新收入補貼舊人已經叫龐啦
你條弱智話保險呃錢,呃錢又點樣保障你,唔好咁弱智啦
你似保險狗多啲,係咁講買保險優點
人哋咪話如果你例如PSA去到4位數,咁我唔駛照都知你肯定有問題
pricing 上保險公司想慳expense (premium 靚仔d,margin又好d仲有更高既VNB)去做simplified underwriting ,
但變相將申報既責任全數推晒去冇醫學背景知識既投保者身上
呢個問題就算英國都係咁
英國旅遊保要申報晒d病,份online form 全部係醫學名詞,但唔係個個有申請去access所有NHS record ,結果有人旅行出左意外claim medical 就話佢某年某日既小病冇申報過
唔係話保險公司做得正確
但你新買 一完冷靜期就大claim 保險公司一定懷疑
直必腸
都係 因為個代價而家有人保底 打跛腳都唔使憂

呢個風險 如果product無exclude到 /無叫投保人申報 姐係佢地將呢堆人既風險攤分左比其他唔打算做極限運動既人

至於保險公司會唔會將包/唔包呢樣風險既產品拆分 我覺得按市場情況會出現鐘擺啦 呢班人人數少既時候 唔exclude就可以食多班客 呢班人人數多就拆開 令普通人保費壓力升壓無咁大 keep住班一般人客~
你估下會唔會蝕做?
睇黎你番工都係做義工唔出糧果種
佩服🙇🏻‍♂️
其實每間公司都有年報你睇
既然你覺得咁好賺
你咪自己開一間咯🤷🏻‍♂️
我冇錢
呢段嘢都唔係講緊PET-CT係咪invasive
而家新出意外保險都包極少物理治療保障,做運動既人真慘
根本係因為保險業個business model有問題

大筆錢俾咗保險業人士開餐會,請明星影相,同高層袋花紅

我同意後勤/精算應該正常出糧,
但如果廢除保險sales果種層壓式commission制,保費一定慳好多

其他行業都唔會個team leader走去食咗下屬一大筆comission啦
根本應該禁止佣金制/跑數
因為呢種制度之下 agent同投保人的利益有嚴重衝突
客人越報得多野=保費越貴 不保事項越多 會買保險的機會就越低 agent收到佣金的機會越少
而家保險公司根本係請緊一堆詐騙犯返黎搵生意
正常跑數應該有commission
但佢地個計法係勁層壓式
原來係radi專科醫生嘅師兄
同明白人溝通真係輕鬆得多
盲丙識唔識字㗎

"首先我未聽過GBM有marker" ,專科醫生講嘅,OK?

其實之前都講咗好好好好好多次喇,而家呢隻係GBM,唔可能靠驗血驗到啲乜出嚟㗎,你成撚日屈人去驗血發現有問題先去照MRI,做乜柒姐
保險一向係騙局來
如果你係文科人睇唔明唔怪你;如果係理科有讀DSE/會考/AL physics又睇唔明的話,你應該會唔合格

做PET CT做打/啪一啲會衰變正電子嘅物質,當呢啲物質去到有cancer嘅地方就會比正常地方累積更多,正電子同電子煙滅產生gamma ray 再detect cancer 位置。

但睇腦組織一般只用MRI而唔用PET CT,腦袋訊號活躍照PET容易有false positive result, 一照就一大塊著燈位,分唔出正常組織同cancer;MRI睇腦組織同軟組織敏感度較高,T1 T2 分到脂肪同水
我明喇...原來你條柒頭係唔識 GBM / prostate典解,唔怪得咁撚難溝通
哥哥買本字典比你好唔好?
我唔係醫生來
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞