有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
賭輸唯有認命,新單更改條款,
漏報眼矇頭痛喎
打官司洗乜認命
乜野都包, 乜野都唔包
一開波就唔應該受保啦咁
腥港保險根本全部人。呢種事喺文明國家保險一定會付款
收咗錢先,到邊個claim時先check,慳好多成本喎。
邊個買就即刻check,要幾多成本先搞得掂
咁明知咁都留港都係咁上下
你可以唔買保險,你現金夠多,你想點醫都得,包括住私家病房同安排醫療團隊幫手。

如果你無錢都係公立等死架啦,宜家保險公司批左30萬開左個頭算係咁啦。
懷疑同腦癌有無關係,係醫生嘅工作,唔係保險公司嘅工作

果時個病人腰痛去睇醫生,個醫生都無懷疑係癌症(有懷疑一早出晒轉介信睇腦科照MRI,呢啲會有record)
咁就不能夠馬後砲話關癌事,
就好似你用Google search咁,
發燒都可以關癌事

的確佢唔係開善堂,可能係佢合約寫太鬆,
但作為保險公司唔守自己嘅合約,
輸唔起,
咁開咩保險公司

有啲人買完人壽可以過半年俾巴士撞死添啦(真係意外唔係蓄意)
驚輸咪喺個合約上著手寫保守啲囉
保險業本身就係龐氏騙局
台灣八仙粉塵案受害者個老豆差唔多要跪低求保險狗畀錢
咁我自己儲都得啦
30萬唔講仲以為好撚多,真係多L謝晒
點會唔係保險公司責任佢俾錢喎
俾錢都無得懷疑
果時幫佢睇症個醫生都無發現係腦癌啦

你而家行出街,100個老人家40個都眼矇頭痛架啦
宜家咪寫左保額係500萬lol ,500萬係單case 最高賠償金額,最低賠償金額咪係0。

如果一個後生仔買保險,無長期病患,5年後先發現有腦癌,呢個case 已經又唔同啦。
真呀,所以我唔會同情買保險既人亦唔鼓勵人買保險

旅保除外
問題係叫間公司攞證據證明有刻意隱瞞,佢又搵唔到

人地睇過醫生,當日個醫生又無話事主係cancer,都係當係平時啲老人病
都話依家真係有腦癌
咪話漏報眼矇頭痛
岩啊。
咁佢咪一開始寫份合約寫3年內claim得30萬囉

寫到可以最高500萬,到出事又要唔肯俾足
咁你份約寫黎做乜

倒不如一開始就寫返清楚,最高30萬就30萬啦
咁反而仲有啲誠信

啲保險公司唔好怪點解咁難sell
咁難sell一開始就係因為保險公司一開始已經破壞咗個信任
都話你咁樣只係馬後砲

如果用馬後砲嘅思維模式去cut單,咁好多癌症都唔駛包
因為好多人都會感冒發燒,而發燒又有機會係血癌

咁真係乜都唔駛claim
都話你咁樣只係馬後砲

如果用馬後砲嘅思維模式去cut單,咁好多癌症都唔駛包
因為好多人都會感冒發燒,而發燒又有機會係血癌

咁真係乜都唔駛claim
咁保險就係用馬後炮去慳受保前既檢查成本,唔係咁就會大大增加成本,最後咪又係加保費
一開波check齊咁點收你幾年錢
到你claim 個時點叫你再嘔番比佢
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞