有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
連登仔醫返都嘥藥物
死撚左佢好過
保險狗死全家。
講緊你呀,Mon post保險狗
智障
你當政府無限錢
人口老化,成個社會都係老人家claim天文數字
個個都去abuse
用下個腦諗下點解啲藥要自費先啦
Cut親都係成球野既cover
證明保險唔洗買咁大額
啱呀

不過細額我自已都淫得出啦

結論係乜都唔撚使買
律師又點,我d 客夠係律師啦。做搞乜樓契轉名個d 律師,咪一樣又係唔識,就算打開訴訟都分開好多範疇啦。
唔知外國係點
你地班agent 覺得冇後果吖嘛
最近先比agent sell 吹到天花龍鳳
乜野都保 好少claim 唔到
仲想氹我叫我交資料先
問多兩句先知佢所謂交資料=投保簽contract
質多佢兩野先話有冷靜期
我做咩要無啦啦同你簽完又取消呀
老人家 懵盛盛果d 比人水咗啦

講得呢句叫人有咩打官司
都係搏小市民唔敢同保險公司打 以為做咩都有公司撐
先搞到你班agent 群妖亂舞啫
咁如果班老人後生時有交保
果筆錢政府無話好似保險公司咁攞去亂咁投資
慢慢碌大佢
到班人老果時咪夠用

同埋自費藥都唔係話全部都係天文數字
呢單就明顯係保險公司夾硬想揾個理由唔賠,間保險公司抵屌

但撇開呢單唔講,保險上隱瞞嚴重身體狀況(唔係眼矇、飲大左頭痛)就應該拒賠,無論claim 既野同嗰個嚴重狀況有冇關

例如有條友食開煙但話自己冇食,之後佢撞車入醫院claim錢,雖然撞車同食煙冇關,但佢一路underpay 左佢自己health risk 既保費,咁對成個risk pool既人唔公平,所以應該cancel 張單踢佢出pool
Marco今次all in左了,全部可以上的平台都上。其實保險公司會讓步早就讓。
上保監都難攪,佢做法好似不斷迫保險公司就範咁。
有d 差既保險公司真係咁樣
但我唔知出名o個d係咪會咁樣

因為其實,法規上,漏報感冒真係可以cut你,係好狗,但合法

好想知仲有邊d 係真係保到

而家信諾一定係知道佢 公立醫院report,入面有寫某年某月某日 背痛

claim 30萬唔郁你,claim多百幾萬,就攞「你無講背痛」郁你,真係好狗
保監局唔做野,十年後全行玩完
咁身故人壽呢,人壽都好重要
支持事主搞大佢

真,但只有當事人勞心勞力,陰功

好似鄧桂思大女咁,但最後真係可以爭公道
人命wo梗係要爭公道

保監唔做野,呢間公司又唔做,我地就隔一排就唱呢間信諾
我屌你老母,末乜撚嘢期腦癌呀,腦癌唔係分期數,係分級數呀白痴。知唔知GBM grade 4 由有徵狀到搵醫生睇再證實要幾耐呀,快到幾星期都仲得呀死保險狗
保險狗死全家
上咗年紀定時做身體檢查唔係常識嚟咩
咪更加好,實有錢開,大家更加信佢唔會走數
咁咪好,更加要開,惠及其他人
做律師賺夠就開保險公司惠及啲窮人啦
反正你支持爽手
但佢覺得66歲洗幾千蚊做個身體檢查好為難喎
真係唔憂米?
你錯喇
今次就係間保險公司冇儲蓄保先唔賠
下 我買有agent跟
300蚊個月賠1500萬
利申 保險狗惡全家

完全反對人買保險,除非係有閒錢

危疾儲蓄保更加係攞你仲兼冇用

但客觀啲睇,事主其實係用緊搏一鋪嘅心態

訪問已經講咗,佢本身係驚老豆年紀大,唔受保險公司保

所以好似申報咗好多嘢咁,拎埋醫健通,當係做咗最高誠信

全世界受保嗰一刻都係咁,你講幾多,我咪exclusion比幾多,絕唔會呢一刻玩全面調查,咁嘅成本係非常唔對稱

變相其實你嘅申報,係可以好selective,例如喺大陸三線做個body check先,分分鐘冇紀錄

代入事主,一個孝順仔,正常實會試下啲便宣嘅check up先

站喺佢角求,拎咗30萬,以為可以再claim,最後唔得

係好慘,但絕對唔代表道理喺佢到

換著係其他公司,結果99%都係一樣

呢個唔同之前植物人case,呢單只係半年貨仔,唔係買咗好耐,比咗好多保費嘅投保人

希望大家理性少少,可以完全唔買保險,公立醫院治療癌症已經好夠做,但大家唔可以盲撐
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞