有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
依家你要人賠錢,當人開善堂呀
所以我一直話唔好買保險
留港撚先賤過地底泥
我移英就無呃保險/俾保險呃既問題
咁你受得就預左架啦。

不過依家買保險都係撞手神,總之呢間野唔好去買。唯有排除得一間得一間。
我覺得呢個 case 真係有d過份
依家係擺明玩野,唔係善唔善堂的問題
所以樓豬依個內行人都多次笑鳩事主係戇鳩先買信諾

又或者聽樓上果條弱智兩餸飯話齋,英國唔買保險都得,因為有nhs包底,咁就唔驚索償唔到。
信諾就唔係善堂,所以咪玩嘢
本身事主都應該知保險呃人,所以66歲前咁多年一份保險都唔買。
我解釋比嗰巴打知啫,超多人都有呢個誤解,覺得冇關係就冇ground踢單
其實上全部自願醫保保單條款都係咁寫,只要漏報嗰個record夠重要就可以踢,間公司捉到幾緊、比唔比人情係另一件事
買得呢啲product,為咗保障自己都應該要了解個遊戲點玩,唔係唔記得就大曬,因為一旦有事suffer嗰個都係自己仲可能好撚大劑

唔係講事主,因為事主都知要老實報,相信佢已經盡力報咗
講真,如果我作為消費者 ......
而醫生嚮文中都有提

“4期惡性膠質瘤病徵常在腫瘤出現後數星期、最多2、3個月出現,因此一年前的腰痛、背痛、眼矇等病徵,多數與此疾病無關”

咁而我掟曬醫健通d紀錄比你,咁尤其是年紀大的病人係咪真係記得曬所有野?

咁或者間間都係咁啦,我唔知。
但係呢間野都好似唔係第一次出事,肯定blacklist 。
我解釋比嗰巴打知啫,超多人都有呢個誤解,覺得冇關係就冇ground踢單
實上全部自願醫保保單條款都係咁寫,只要漏報嗰個record夠重要就可以踢,間公司捉到幾緊、比唔比人情係另一件事
買得呢啲product,為咗保障自己都應該要了解個遊戲點玩,唔係唔記得就大曬,因為一旦有事suffer嗰個都係自己仲可能好撚大劑

唔係講事主,因為事主都知要老實報,相信佢已經盡力報咗

Typo
補多句,重要/唔重要個演繹空間喺曬保險公司度,基本上係佢講曬
呢樣野我明。

所以捉得有幾嚴我相信間間唔同。但係呢間就肯定blacklist
遲下連打過科興/伏必泰冇上報
都唔撚保
連登過買網上保險好過嘛😹
sorry 你睇一百本書但未開過保險公司只係紙上談兵
好多野睇書可以學到
但經營保險公司
仲難過你睇兩本書學踢波

你不如開一次保險公司先講
睇下實際可以有咩問題
唔係同太監教人扑野冇分別

又或者好似睇咗本技術分析書未落過場就開班教人投資咁
大陸打科興已經無哂紀錄
如果香港跟既話就唔怕漏報
兩次體檢, 最近個次輕左1KG都可以話係CANCER病徵
冇打疫苗
唔保
保險claim唔到咁買嚟托?
屌你老母死保險狗
保險狗不意外
作為小市民,你要識得喺呢個rules到玩
一係早啲買(30-40歲),但要有足夠cash flow先好咁做
一係就完全唔買,慳返啲錢自己投資自己儲備,盡量睇政府醫生,用公司保險頂到退休

去到50-60歲
現時嘅打工仔,係一定body check咗無數次
大腸鏡50歲都已經強制你做篩查

我哋投保人角度,以為簽咗約就贏哂,保到死為止
但合約嘅條款唔係咁寫,現時咩都係講法律
唔係講主觀感受,邊個慘就邊個啱

一份不需身體檢查嘅醫保
全世界嘅公司都一定係寫建基於冇漏報嘅情況下先賠
否則保險狗同啲公司真係變咗善堂
最高誠信係個代號,唔係話投保人冇講大話就得,因為呢樣野係無從驗證,只有probability,同保險公司想查得幾深,可疑大額咪查得深入啲

想法不要太民粹,事情永遠不是對立
唔係話市民/保險狗是但一面倒啱哂
班on9話受保咗就要賠,唔會理條款點寫

而果條律師撚樣叫佢開保險公司實行佢果套就收咗皮
而家係你隻保險狗輸打贏要呀,又想賺人六十幾歲投保啲雞碎錢,賺唔到就輸打贏要
死保險狗屈鳩人地末期腦癌,腦癌唔撚係用期數嚟分呀,查字典啦保險狗
GBM can present either as a malignant progression from a previously existing lower grade astrocytoma
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞