有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
喂保險狗,縮返埋阿媽個閪窿度喇?咁快收聲嘅,唔好玩喎
你縮咗點解要陪你呀
btw.....

MRI 冇電離輻射,理論上以依家醫學的理解係可以無限尻做,只要你有錢

但係PETCT有輻射,從道德上來講係唔應該因為要買保險而去做。
如果種個豆都叫invasive。
咁MRI如果你打contrast 都可以係invasive
呢度好多保險仔打等, 所以一定屈左左victim先, 以免影響佢地既保險生意嘛
踢保要原因,所以先批住30萬比佢再調查,依家調查完咪hold case,唔追返個30萬咪算好。 你自己返工幾時返到30萬返來? 你自己個d 係錢? 洗保險公司就唔係錢?
btw....

首先我未聽過GBM有marker

就算其他cancer
eg.
lung, colon 驗 CEA
Liver驗AFP
pancreas 驗19.9
prostate 驗PSA

其實都唔太specific ,年中見到好多人有cancer,但係CEA正常

咁當然,如果你例如PSA去到4位數,咁我唔駛照都知你肯定有問題
師兄識嘢喎oncology內行人嚟
所以tumor markers 真係要小心解讀。

唔係話佢冇用。即係你例如切左prostate ,你monitor PSA睇biochemical recurrence 當然有用。

或者follow up睇trends係有用,但係作為screening tools就唔太好
agent狗,屌你老母死全家
乜撚呀 係叫佢比番30萬保險公司呀
連登都可以遇到識嘢嘅師兄真係好撚滾動

btw你邊科,clin on / med on?
無話想點,無話要當正常,自己有道理但保險公司唔賠呢個公道一定要拎。但做人最好用下腦,話個行業都係詐騙都講得出仲要咁多正評

你覺得呢到d人真係想幫受害者拎公道咩,講共鳴笑死人咩,大家都係想搵野踩下人咋嘛。呢個世代既人就係唔知咩叫幸存者偏差,一單半單就講到成個行業都係咁,如果真係成個行業都輸打贏要,咁仲邊有人買,無人買咁保險公司執晒啦剩係識講保險公司呃人,但就唔會諗如果真係呃人佢就唔會繼續有客
medical imaging
用下腦都知
腳痛會唔會諗自己係骨癌呀
班傻閪
你需要東張西望
我覺得依家的情況就係撞手神。
睇下自己會唔會咁唔好彩比人呃。講真,呢單野爆左出來。
咁我買保險都唔會揀佢。
其實呢, 龐氏騙局一日未爆都唔係騙局
好多保險狗入黎
P
Well said
何止幾單,就係香港保險公司慣咗耍瀨
自己/身邊總有人有親身經歷
淨係信諾環球都唔止呢一單,上年前年都上過東張西望
你講嗰樣叫遇難者偏誤
你自己有正面經歷,就覺得保險一片美好
呢種先叫存活者偏誤
兩者正好相反
早兩日睇,當時好似講緊新嗰個offer係 已經賠咗個30萬保險公司唔追,不過未賠嗰啲就依然唔會賠
幾萬蚊嗰啲手術仔咪同你跟,有大嘢就cut你單
輸打贏要
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞