有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

906 回覆
201 Like 4 Dislike
叫人開保險公司要咩法律意識

定你想講信諾無法律意識,咁應該係打官司上庭告佢
果單冇記錯係咪話kick左係outbox冇出到再保險到?
呢d間保險公司抵比人屌

但果個case同呢個case唔一樣,獨立案件黎
算啊,人地咪申報左比佢,

佢受保完又咁大膽唔包人做全身,
咁就要跟規矩玩架啦

佢無做而瞞報話做左就話講大話姐
66歲都唔做全身身體檢查都算最高誠信??
點解你哋兩個讀law同樣會覺得66歲做全身身體檢查係一件好困難既事,係唔應該做,唔做係理解?
又一隻保險狗

你實反駁,而家係成件事明眼人見到咩事

合法合規、乜乜條文,實係
但唔合理唔合情

即係,可能最終都係信諾唔會賠錢俾事主,但全城見到保險業、呢間信諾公司嘅手法

不過你當局者,實話呢啲手法無問題,係保險業嘅核心元素
有大病過然後誠實申報病歷基本上保險公司都唔會受保,明白嘅做生意吖嘛。不過啲保險agent可唔可以唔好成日話係幫人?好噁心
你哋係點樣讀法律?讀到覺得66歲都唔做全身身體檢查係一件好合理既事
你其實係咪曲線踩保險公司?
佢做唔做身體檢查係保險公司同客戶之間agree既野黎

Uwer agree左或者冇要求 body check, 同個客有冇utmost good faith, 仲有投保時有冇病都係幾樣可以分開睇既野黎

佢哋唔咁講點樣引到啲天真撚出嚟,信人係幫人而唔係為賺錢
你太「誠實」的話保險公司搵唔到理由cut單 點會保你呀?
同埋轉左手先會知有咩伏野

呢d伏單肯定係趕係轉手前搶閘,
谷靚條數抬價

66歲+唔算非常健康都受保,
諗下d保費都和味

假設10% life 的單都係咁的話,
個收購價起碼抬高2-30%
我一直都話唔好買保險
但俾弱智屈我係保險狗
lood
係look呀
所以好多保險從孽員都唔要求你申報病歷,收得好鬆
出大病先再查你醫院record
條款係保障雙方利益
佢理賠打份工
張單明明有條款唔包已有既事項(當然我地唔肯定係咪投保時已有,仲有本身個保戶知唔知自己有病徵,或者其他我地唔知既野)

跟住理賠條友就唔引用唔包既條款踢保

咁佢對佢公司,同班股東合唔合情

另外理還理,你要講情係可以同保險公司傾ex gratia
樓上啲弱智好撚天真,一味以為受保咗就可以過咗海就係神仙
你吔屎啦,係你班保險從孽員同公司其身不正,搵灰色地帶將個把關責任推晒畀投保人咋
比我一定咩都報
Make sure 核保班人已知你既病歷
一係唔做你生意
一係要出endorsement 唔保你呢樣果樣

到時你再迫agent咁落exclusion就唔買

個agent 自然迫返個核保唔落條款

除非你真係本身有咩大病recod咁佢地真係情願唔做你生意
依個post超多保險狗
認真,揾唔到食轉行啦
有時會出口術暗示你唔使咁快畀足record住,默認你身體健康
果條撚樣擺明係曲線
咁呢單係信諾唔合規的,
報就報哂、攞埋個醫健通紀錄,
咁都話瞞報係講唔去

但事主死左、家人已經散盡家財咁救人,
唔會有能力攞番個公道咁解姐

大佬嗰幾百萬,求其幾個中層唔出bonus舊錢 都係到,為嗰少少錢搞到無哂聲譽
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞