有病唔賠?! 兒子為腦癌父Claim保險因無申報腰痛被cut單

910 回覆
201 Like 4 Dislike
唔撚好信哂agent講野
成個社會都咁講agent多問題你地都信哂
咩都係睇份單,果份白紙黑字既先係有記錄既合約
同埋個underwriter 講既先好信
試過啦
連我有個良性瘤都話唔一定報
當人on9 我同一個位出事肯定比佢周
條友aia 既
老實講,我唔係做人壽保險
我係做過公司特別類型保險既精算,核保同理賠

我唔識人壽儲蓄呢d類型
不過個人覺得買完半年內就腦癌

insurer正常呢種情況係red flag

感覺係你明知有事先黎買,買黎搵個pool埋單

點都同個保單持有人企硬先

細節同事實係點當然大家都唔知,但冇理由係直接賠錢當冇事發生

比著你係理賠果個,張單有咁既條款你係咪唔引用?

而你講幾百萬,中層bonus,同聲譽,同個case既fact/ circumstance 冇直接關係

相反,保險公司如果夠理據既話,更加會高調咁踢單唔想有呢類potential red flag客
你明知保險從孽員同公司其身不正有問題,你都照幫襯佢哋,你要驗吓智商喎
你唔報咪可以白賺你保費
點樣曲線?我講到明唔應該買保險
你有冇投訴佢
唔應該放過呢d agent

市民係有期望
但都要分倒係咪合理期望

就係有d agent曾經不停咁唔清唔楚搞到有期望落差出事

做核保,精算,理賠都要比人屌係保險狗呃人

買保險既市民,真係好好睇清楚自己份保單係保咩,有咩唔包,有咩唔賠,賠償額係點

唔好比人水
真係唔合規就打官司啦
賠俾red flag客只會吸引更多potential red flag客
但啲弱智覺得咁樣係好,因為多咗生意
你叫人睇清楚自己份保單係保咩喺班弱智眼中係慘過叫班弱智去死
我試過係另一個post建議人睇清楚自己份保單係保咩就俾班弱智屌, 話點解要睇條款
應唔應該買係睇你有冇需要或者甚至乎係必要(例如法例要既車保勞保)

唔係因為有班唔合格既agent所以就唔買

係應該要了解個產品本身係點樣,啱唔啱你既需要

去問,去了解,白紙黑字留record
你覺得樓上班弱智會肯花時間了解個產品本身係點樣,啱唔啱你既需要
去問,去了解,白紙黑字留record
就係佢哋唔會咁做所以我先建議佢哋唔好買
保險同moral hazard 有關 健康保險買咗之後大把人即刻去玩極限運動 增加保賠風險
個個都咁自覺注重健康就唔會有咁多都市病3高
賤到
屌 原來保險狗嚟
利申 保險狗死全家,完全反對買保險,除非係有閒錢

危疾儲蓄保更加係垃圾中嘅垃圾兼冇用

但客觀啲睇,事主其實係用緊搏一鋪嘅心態

訪問已經講咗,佢本身係驚老豆年紀大,唔受保險公司保

所以好似申報咗好多嘢咁,拎埋醫健通,當係做咗最高誠信

全世界受保嗰一刻都係咁,你講幾多,我咪exclusion比幾多,絕唔會呢一刻玩全面調查,咁嘅成本係非常唔對稱

變相其實你嘅申報,係可以好selective,例如喺大陸三線做個body check先,分分鐘冇紀錄

代入事主,一個孝順仔,正常實會試下啲便宣嘅check up先

站喺佢角度,拎咗30萬,以為可以再claim,最後唔得

係好慘,但絕對唔代表道理喺佢到

換著係其他公司,結果99%都係一樣

呢個唔同之前植物人case,呢單只係半年貨仔,唔係買咗好耐,比咗好多保費嘅投保人

希望大家理性少少,可以完全唔買保險,公立醫院治療癌症已經好夠做,但大家唔可以盲撐
客觀咁睇
如果保險公司覺得投保人有暗病 大可以要求去指定診所做身體檢查先受保
而家唔知會唔會咁做 但以前係有機會咁做
如果以前會 而家唔會
係咪可能代表保險公司都知個個咁「誠實」咁報 佢會冇錢賺
所以最後先靠cut單黎賺錢呢?

如果驚人受保後短時間內就claim錢
大可以寫明第一年只可claim 10% 第二年20%咁
而家的做法睇落似做詐騙多過做保險
邊間保險公司吹得夠吸引就有生意
所以從來唔信保險狗
病到就死仲要求人比錢你睇醫生醫病
呢場賭博我就玩唔起
應該賠就要賠
唔好講到唔應該賠而保監迫你賠
腦癌普通身體檢查點check
你個個月照pet-ct mri?
邊到睇到保險公司做到9X%賠償率?
人地每年有發表理賠報告
每間公司賠果幾十億無人講
就算上保監都唔一定贏,保險公司做法係閪。但唔一定無道理
吹水台自選台熱 門最 新手機台時事台政事台World體育台娛樂台動漫台Apps台遊戲台影視台講故台健康台感情台家庭台潮流台美容台上班台財經台房屋台飲食台旅遊台學術台校園台汽車台音樂台創意台硬件台電器台攝影台玩具台寵物台軟件台活動台電訊台直播台站務台黑 洞